Zaščita podatkov.

Google je zavezan k zagotavljanju varnosti in zaščite podatkov, ki jih hrani v svojih računalniških sistemih. V celotno organizacijo smo uvedli strategijo večplastne zaščite.

V načelih za varnost in zasebnost storitve Google Analytics je povzeto, kako skrbimo za zaščito vaših podatkov.

Naš pravilnik o zasebnosti

Pri Googlu se dobro zavedamo, da nam zaupate in da smo odgovorni za varovanje vaše zasebnosti ter podatkov. V okviru te odgovornosti vas obveščamo, katere informacije zbiramo, ko uporabljate naše izdelke in storitve, zakaj jih zbiramo ter kako jih uporabljamo za izboljšanje vaše izkušnje. V Googlovem pravilniku o zasebnosti je opisano, kako obravnavamo osebne podatke, zbrane med uporabo Googlovih izdelkov in storitev, vključno s storitvijo Google Analytics.

Piškotki v storitvi Google Analytics

Storitev Google Analytics v glavnem uporablja lastne piškotke za poročanje o interakcijah obiskovalcev na vašem spletnem mestu. Ti piškotki se uporabljajo za shranjevanje podatkov, na podlagi katerih ni mogoče identificirati oseb. Brskalniki ne delijo lastnih piškotkov med domenami.

Za stranke, ki so omogočile funkcijo Google Analytics za oglaševalce v prikaznem omrežju, se piškotek DoubleClick tretjih oseb uporablja za omogočanje funkcij, kot je ponovno trženje, za izdelke, kot je AdWords v Google Prikaznem omrežju. Če želite več informacij o tem piškotku, si oglejte Pogosta vprašanja o zasebnosti pri oglaševanju z Googlom. Če želite upravljati nastavitve za ta piškotek in to funkcijo onemogočiti, uporabite orodje Ads Settings.

Stranke, ki so omogočile način zbiranja analytics.js prek Universal Analytics, se lahko odločijo, ali želijo nastaviti piškotek. Če se stranka odloči nastaviti piškotek, so podatki, ki so shranjeni v lokalnem piškotku ponudnika, omejeni na naključni identifikator (npr. 12345.67890).

Uporaba naslova IP

Vsakemu računalniku in napravi, ki sta povezana z internetom, se dodeli naslov internetnega protokola (IP). Naslov IP se običajno dodeli v blokih za posamezne države ter se pogosto uporabi za prepoznavanje države in mesta, iz katerih se računalnik povezuje z internetom. Ker internet deluje samo, če spletna mesta uporabljajo naslove IP, imajo imetniki spletnih mest dostop do naslovov IP svojih obiskovalcev, ne glede na to, ali uporabljajo storitev Google Analytics ali ne. Storitev Google Analytics uporablja naslove IP, da bi zagotovila in zaščitila varnost storitve ter lastnikom spletnih mest omogočila vpogled v to, iz katerih delov sveta prihajajo njihovi obiskovalci (ta način je poznan tudi kot »geografska lokacija IP«).

Google Analytics svojim strankam ne prikaže informacij o dejanskem naslovu IP. Poleg tega lahko lastniki spletnih mest, ki uporabljajo Google Analytics, uporabijo metodo, imenovano maskiranje IP, s katero storitvi Google Analytics sporočijo, naj pri določanju geografske lokacije uporabi samo del naslova IP in ne celotnega.

Zaupnost podatkov

Google Analytics na več načinov varuje zaupnost vaših podatkov:

Nastavitve zasebnosti

Google lastnikom spletnih mest, ki uporabljajo Google Analytics, in obiskovalcem spletnih mest ponuja te nastavitve, ki omogočajo več možnosti izbire, kako Google Analytics zbira njihove podatke.

Nastavitve skupne rabe podatkov

Nastavitve skupne rabe podatkov v storitvi Google Analytics omogočajo, da podatke iz svojega računa delite z drugimi izdelki in storitvami. Če delite podatke, nam boste dali povratne informacije o storitvi Google Analytics, na podlagi katerih vam bomo lahko ponudili boljše funkcije in izobraževalno gradivo. Na voljo je več vrst nastavitev za skupno rabo podatkov, ki jih lahko kadar koli spremenite. Če ne boste izbrali nobene možnosti, bomo vaše podatke izključili iz vseh avtomatiziranih postopkov, ki niso neposredno povezani z delovanjem in izboljševanjem storitve Google Analytics ali z varnostjo ter integriteto podatkov. Preberite več o tem, kako lahko spremenite nastavitve skupne rabe podatkov za svoj račun.

Nadzor skrbnika računa nad podatki

Skrbniki računov Google Analytics so lastniki svojih podatkov v storitvi Google Analytics.

Uporabniki računov lahko ustvarjena poročila kadar koli izvozijo iz storitve Google Analytics, tako da uporabijo možnost prenosa XML, PDF oziroma CSV ali API za bistvena poročila storitve Google Analytics. Izvožene podatke lahko uporabite samostojno (nepovezano s storitvijo Google Analytics) ali z drugimi aplikacijami/storitvami (v povezavi s storitvijo Google Analytics).

Uporabniki računov lahko profil v svojem računu storitve Google Analytics tudi kadar koli izbrišejo.

Nadzor dostopa zaposlenih in postopki

Google uvršča podatke iz storitve Google Analytics med zaupne. Nadzor dostopa zaposlenih ščiti podatke o strankah pred nepooblaščenim dostopom, izvajamo pa tudi revizije, s katerimi zagotavljamo, da se nadzor dejansko izvaja.

Varnost podatkov

Pri spletnem računalništvu je varnost podatkov in aplikacij bistvenega pomena. Google namenja zelo veliko sredstev za zagotavljanje zaščite aplikacij in obravnave podatkov, da bi preprečil nepooblaščen dostop do podatkov.

Podatki se hranijo v šifrirani obliki zapisa, optimizirani za hitro delovanje, in ne v tradicionalnem datotečnem sistemu ali v zbirkah podatkov. Podatki so razpršeni v številnih fizičnih in logičnih obsegih, ki zagotavljajo redundanco in priročen dostop, hkrati pa preprečujejo poseganje vanje.

Googlove aplikacije se izvajajo v porazdeljenem okolju z več imetniki. Namesto da bi bili podatki o posamezni stranki združeni v eni napravi ali nizu naprav, so podatki o vseh Googlovih strankah (potrošnikih, poslovnih strankah in celo Googlovi lastni podatki) porazdeljeni v skupni infrastrukturi, ki jo sestavlja veliko število Googlovih homogenih naprav, lociranih v Googlovih podatkovnih središčih.

Operativna varnost in obnovitev po prekinitvi delovanja

Da bi se zmanjšale prekinitve storitve zaradi odpovedi strojne opreme, naravne nesreče ali druge prekinitve delovanja, Google v vseh svojih podatkovnih središčih uporablja celovit program za obnovitev po prekinitvi delovanja. Ta program vključuje več komponent, ki odpravljajo kritično točko odpovedi, med drugim tudi naslednje: