Tehnologije in načela

Pri Googlu razvijamo zamisli in izdelke, ki nemalokrat premikajo tehnološke meje. Kot odgovorno podjetje si prizadevamo za uravnoteženost med inovativnostjo na eni strani ter ustrezno zasebnostjo in varnostjo na drugi. Načela zasebnosti so naše vodilo pri odločitvah na vseh ravneh podjetja, da zavarujemo uporabnike in jim ponudimo izbiro, medtem ko sledimo našemu osnovnemu poslanstvu – organizirati informacije vsega sveta.

Načela zasebnosti

 1. Podatke želimo uporabiti, da uporabnikom ponudimo uporabne izdelke in storitve.

  »Uporabniku je treba ponuditi najboljše« je glavno vodilo Googlove filozofije. Na podlagi podatkov, ki nam jih dajo uporabniki, lahko razvijamo storitve in izdelke, ki so po njihovi meri. Potrebe in želje uporabnikov so na prvem mestu, zato jih upoštevamo pri izboljšanju funkcij in varnosti izdelkov. To nas spodbuja k inovativnosti in ohranja zvestobo spletnih uporabnikov.

  Učimo se na zatipkanih besedah in črkovalnih napakah, ki jih vsi delamo pri iskanju, da bi vam zagotovili hitrejše in točnejše rezultate iskanja. Če torej natipkate [poleti salon], lahko uganemo, da ste verjetno mislili [poleti balon].

 2. Izdelke razvijamo po strogih standardih in postopkih zagotavljanja zasebnosti.

  Želimo biti najnaprednejši, zato med drugim razvijamo orodja, ki uporabnikom omogočajo urejanje osebnih podatkov na preprost in dostopen način, ki ne moti dragocene uporabniške izkušnje. Spoštujemo zakonodajo, ki ureja zasebnost, poleg tega pa skupaj z različnimi državnimi organi in drugimi podjetji razvijamo in uveljavljamo stroge standarde zasebnosti.

  Google+ smo razvili s krogi, da bi poenostavili deljenje različnih stvari z različnimi ljudmi. Prijatelje lahko tako postavite v en krog, sorodnike v drugega, šefa pa samega v tretjega – tako kot v resničnem življenju.

 3. Zbiranje osebnih podatkov poteka pregledno.

  Uporabnik naj ve, s katerimi podatki prilagajamo storitve. Kadar je le mogoče, si prizadevamo zagotoviti preglednost podatkov, ki jih imamo o posameznih uporabnikih, in načinu uporabe teh podatkov v storitvah.

  Google Nadzorna plošča vam pomaga odgovoriti na vprašanje »Kaj Google ve o meni?« Pokaže vam podatke, shranjene v vašem Google Računu, na primer zadnjo objavo v Bloggerju ali fotografije, ki ste jih prenesli v to storitev, in omogoča spreminjanje nastavitev zasebnosti za mnoge Googlove izdelke iz enega mesta.

 4. Uporabnikom želimo ponuditi smiselne možnosti izbire pri varovanju zasebnosti.

  Potrebe in pomisleki uporabnikov glede zasebnosti so različni. Ustreči želimo čim večjemu krogu uporabnikov, zato si prizadevamo za smiselne in raznolike možnosti izbire glede naše uporabe vaših osebnih podatkov. Uporabnikom želimo zagotoviti nadzor nad osebnimi podatki, zato si prizadevamo razviti izdelke, ki jim omogočajo izvoz osebnih podatkov v druge storitve. Osebnih podatkov uporabnikov ne prodajamo.

  Z našimi orodji za zasebnost lahko šifrirate promet med vašim računalnikom in Googlom, zasebno brskate po spletu, izbrišete zgodovino iskanja, z našo pobudo za osvoboditev podatkov brez težav premaknete podatke iz Googlovih izdelkov in še veliko več.

 5. Skrbno varujemo zbrane podatke.

  Zavedamo se odgovornosti za varovanje podatkov, ki nam jih uporabniki zaupajo. Varnost je zelo pomembna, zato sodelujemo s številnimi uporabniki, razvijalci in zunanjimi strokovnjaki za varnost, saj želimo zagotoviti varno internetno okolje.

  Pri razvoju naših izdelkov že od samega začetka skrbimo za varnost in odpornost. Naši samodejni pregledovalniki uporabljajo podatke, s katerimi vsak dan ščitijo milijone uporabnikov pred zlonamerno programsko opremo, prevarami z lažnim predstavljanjem, poneverbami in neželeno e-pošto.