Googlova uporaba prepoznavanja vzorcev

Googlova uporaba prepoznavanja vzorcev za razumevanje slik

Računalniki fotografij ali videoposnetkov ne »vidijo« na enak način kot ljudje. Ko pogledate fotografijo, lahko na primer vidite najboljšo prijateljico, ki stoji pred hišo. Z vidika računalnika je slika zgolj skupek podatkov, ki jih lahko računalnik obravnava kot oblike in podatke o barvnih vrednostih. Računalnik ne bo odzval enako kot človek, ko vidi neko fotografijo, vendar se lahko nauči, da prepozna nekatere vzorce barv ali oblik. Računalnik lahko na primer naučimo, da prepozna splošne vzorce oblik in barv, ki sestavljajo digitalno sliko obraza. Ta postopek, imenovan zaznavanje obrazov, je tehnologija, ki Googlu pomaga zaščititi vašo zasebnost v storitvah, kot je Pogled ulic ter v katerih poskušajo računalniki zaznati in zamegliti obraze vseh ljudi, ki so lahko bili na ulici, ko se je mimo pripeljal snemalni avtomobil za Pogled ulic. Uporabljajo ga tudi storitve, kot je storitev Google+ Fotografije, ko predlagajo, da označite fotografijo ali videoposnetek, ker je videti, da je morda na njem obraz. Z zaznavanjem obrazov ne morete ugotoviti, čigav obraz je na neki sliki, vendar vam lahko pomaga najti obraze na fotografijah.

Na naprednejši ravni lahko ista tehnologija prepoznavanja vzorcev, kot se uporablja za zaznavanje obrazov, pomaga računalniku razumeti značilnosti obraza, ki ga je zaznal. Obstajajo lahko na primer določeni vzorci, ki kažejo na to, da ima obraz brado ali očala in podobne značilnosti. Te podatke je mogoče uporabiti za funkcije, kot je odpravljanje učinka rdečih oči, ali za zabavne možnosti, kot je dodajanje brkov ali monokla na pravo mesto na obrazu, ko ste v klepetalnici Hangout.

Google uporablja prepoznavanje obrazov tudi v nekaterih drugih funkcijah poleg zaznavanja obrazov. Kot je razvidno že iz imena funkcije, lahko računalnik z uporabo prepoznavanja obrazov primerja znane obraze z novim, da ugotovi, ali se ujemajo oziroma so si podobni. Uporabniki funkcije Prepoznaj me lahko na primer z uporabo prepoznavanja obrazov vidijo predloge, koga bi morda želeli označiti na fotografiji ali videoposnetku, ki so ga prenesli in ga želijo deliti z drugimi. Preberite več o funkciji Prepoznaj me v centru za pomoč za Google+.

Kako deluje glasovno iskanje?

Z glasovnim iskanjem lahko v Googlovo odjemalsko aplikacijo za iskanje v napravi vnesete glasovno poizvedbo, namesto da bi jo natipkali. Ta aplikacija uporablja prepoznavanje vzorcev za pretvorbo izgovorjenih besed v besedilo. Pri vsaki glasovni poizvedbi z glasovnim iskanjem shranimo jezik, državo, posnetek besedila in besedilo, za katerega naš sistem meni, da je bilo izgovorjeno. Shranjeni zvočni podatki ne vsebujejo ID-ja vašega Google Računa, razen če ste izbrali drugače. Googlu ne pošljemo nobenih posnetkov izgovorjenega besedila, razen če niste izrazili, da želite uporabiti funkcijo glasovnega iskanja (na primer tako, da pritisnete ikono mikrofona v vrstici za hitro iskanje ali na navidezni tipkovnici oziroma da izgovorite »Google«, ko vrstica za hitro iskanje kaže, da je na voljo glasovno iskanje). Posnetke izgovorjenega besedila pošljemo Googlovim strežnikom, da prepoznajo, kaj ste rekli. Te posnetke hranimo za izboljšanje naših storitev, vključno z možnostjo, da se sistem nauči boljše prepoznavati pravilno iskalno poizvedbo.