Kako vam pomagamo pri zaščiti pred prevarami in osebnimi goljufijami

Tako kot v zunanjem svetu so tudi v internetu prevaranti in goljufi. Google vas s številnimi ukrepi varuje pred prevarami.

Odstranjevanje lažnih oglasov (in lažnih oglaševalcev)

Uvedli smo zelo jasne pravilnike, ki določajo, kdo lahko z Googlovimi orodji prikazuje oglase. Pravilnike o oglasih smo sestavili z mislijo na varnost in zaupanje uporabnikov. Tako na primer ne dovoljujemo oglasov za zlonamerne prenose in ponarejeno blago ali oglasov z nejasnimi postopki obračunavanja. In če najdemo lažni oglas, ne odstranimo samo oglasa – tudi oglaševalcu preprečimo kakršno koli nadaljnje sodelovanje z Googlom.

Jasna razlaga stroškov

Eden od načinov, ki ga uporabljajo spletni kriminalci, je ta, da uporabijo računalnik ali telefon za nekaj, kar mora uporabnik plačati, denar pa prejmejo kriminalci. To počnejo na primer tako, da ustvarijo aplikacijo, ki povzroči, da telefon pošilja SMS-je ali opravlja klice na plačljivo telefonsko linijo za klepet, ki storitev zaračuna uporabniku, denar pa dobi prevarant.

Če imate telefon s sistemom Android, lahko v rubriki »Dovoljenja« v opisu aplikacije v Googlu Play preverite, kaj aplikacija zahteva od telefona. To preverite, preden prenesete aplikacijo, saj se lahko na podlagi teh informacij odločite, ali aplikacijo sploh želite imeti. Če na primer nameravate prenesti novo aplikacijo za tone zvonjenja, lahko preverite, ali ta aplikacija opravlja telefonske klice v imenu uporabnika. Če menite, da je to sumljivo, se lahko odločite, da aplikacije ne boste namestili.

Če imate novejšo napravo s sistemom Android, vas bomo obvestili, če bo aplikacija poskusila poslati SMS na telefonsko številko, ki lahko povzroči dodatne stroške. Nato lahko aplikaciji dovolite, da pošlje SMS, ali pa jo blokirate.