Preverjanje nastavitev za Gmail

Če uporabljate Gmail, lahko s temi ukrepi zagotovite varnost računa.

Preprečite nepooblaščeno posredovanje svoje e-pošte in njeno deljenje z drugimi

Na zavihku »Nastavitve pošte« v Gmailu preverite nastavitve za posredovanje in pooblastila, ki omogočajo drugim dostop do vašega računa, in zagotovite pravilno usmerjanje e-pošte.

Če pozabite geslo, potrebujete način za obnovitev dostopa do računa

Če morate ponastaviti geslo, vam lahko Google na e-poštni naslov za obnovitev pošlje e-poštno sporočilo, zato poskrbite, da je ta naslov pravilen in da imate dostop do računa, povezanega z njim. V svoj profil v Gmailu lahko dodate tudi telefonsko številko, na katero vam bomo poslali SMS s kodo za ponastavitev gesla.

Varnost računa lahko najpreprosteje in najzanesljiveje zagotovite tako, da v svoj račun dodate številko mobilnega telefona. Google lahko s telefonsko številko na primer prepreči vdor v vaš račun ali pa vam nanjo pošlje kodo za preverjanje, s katero lahko obnovite dostop do računa. Če Googlu razkrijete svojo telefonsko številko, ne boste zaradi tega dodani na sezname za trženje in ne boste začeli prejemati več klicev od telefonskih tržnikov.

Identifikacija z mobilnim telefonom je varnejša kot z e-poštnim naslovom za obnovitev ali varnostnim vprašanjem, ker imate telefon fizično v rokah.

Preverjanje, ali je v računu prišlo do nenavadnega dostopa ali dejavnosti

Redno pregledujte, ali je v računu nenavadna ali sumljiva dejavnost. Na dnu strani kliknite povezavo »Podrobnosti«. Prikažejo se naslovi IP, s katerih je bil nazadnje vzpostavljen dostop do vaše pošte, in njihove lokacije. Če v računu opazite sumljivo dejavnost, takoj spremenite geslo in se odjavite iz računa. Preberite več o sumljivi dejavnosti v računu.

Pri prijavi v Gmail preverite, ali se spletni naslov začne s https:// (in ne samo s »http://«). To pomeni, da je vaša povezava s spletnim mestom šifrirana in zato bolje zaščitena pred vohljanjem ali spreminjanjem. Če želite prebrati več nasvetov za Gmail, si oglejte naš varnostni kontrolni seznam za Gmail.

Prijava uporabnika Gmaila, ki vas nadleguje

Če naletite na uporabnika Gmaila, ki krši pravilnike za Gmail, preglejte priporočene korake za nadaljnje ukrepanje.

Varnostna orodja

Odkrijte 5 najbolj priljubljenih Googlovih spletnih funkcij za zagotavljanje varnosti družinskih članov v spletu.

Google Računi

Dodatna zaščita Google Računa

Google Račun lahko dodatno zaščitite tako, da omogočite preverjanje v dveh korakih. Če vklopite preverjanje v dveh korakih, Google v vaš mobilni telefon pošlje geslo, ko se nekdo poskuša prijaviti v vaš račun v neznanem računalniku. Če torej napadalec ukrade ali ugane vaše geslo, se še vedno ne more prijaviti v vaš račun, saj nima vašega telefona. Zdaj se lahko zaščitite z nečim, kar poznate (geslo), in nečim, kar imate (telefon).

Več o tem

Vstopite v nastavitve tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Na vrhu kliknite »Varnost«. V polju »Geslo« zraven »Preverjanje v dveh korakih« kliknite »Nastavitev«.

Nato se pokaže vodnik po korakih, ki vam pomaga dokončati postopek nastavitve.

Nato se bodo znova odprle nastavitve preverjanja v dveh korakih. Preverite nastavitve in dodajte nadomestne telefonske številke.

Končali ste. Pri naslednji prijavi boste prejeli SMS s kodo za preverjanje.

Chrome

Zasebno brskanje po spletu

Če želite po spletu brskati zasebno, lahko v brskalniku Chrome v tabličnem ali drugem računalniku ali telefonu uporabite način brez beleženja zgodovine. V načinu brez beleženja zgodovine se obiskane strani in prenesene datoteke ne beležijo v Chromovo zgodovino brskanja ali prenosov.

Več o tem

V orodni vrstici brskalnika kliknite Chromov meni → kliknite »Novo okno brez beleženja zgodovine«.

Odpre se novo okno z ikono načina brez beleženja zgodovine v kotu. Če tega načina ne želite več uporabljati, preprosto zaprite okno.

Google Računi

Vaš Google Račun, vaš način

Na strani z nastavitvami računa si lahko ogledate storitve in informacije, povezane z vašim Google Računom, ter spremenite nastavitve za varnost in zasebnost.

Več o tem

Do nastavitev dostopate tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Google Računi

Prejemanje opozoril, če se vaše ime pojavi v spletu

Razdelek »Jaz v spletu« vam lahko pomaga pri razumevanju in upravljanju, kaj ljudje vidijo, ko vas iščejo v Googlu. Uporabite ga lahko za nastavitev Google Opozoril, da ste obveščeni, če se podatki o vas pojavijo v spletu. Samodejno predlaga nekaj iskalnih izrazov, na katere bi morda morali biti pozorni.

Več o tem

Prijavite se v Google Račun in se pomaknite v razdelek »Jaz v spletu«.

Kliknite »Upravljanje mojih spletnih opozoril« in kliknite rdeči gumb, da ustvarite opozorilo.

V besedilnem polju se prikaže vaše ime. Kliknite polje, če si želite ogledati več predlaganih opozoril.

Kliknite »Dodaj«, če želite dodati opozorilo, ikono svinčnika, če želite urejati, in ikono smetnjaka, če želite opozorilo izbrisati.

V spustnem meniju »Kako pogosto« izberite, kako pogosto želite prejemati opozorila.

Google Računi

Upravljanje podatkov, shranjenih v Google Računu

Google Nadzorna plošča omogoča prikaz shranjenih podatkov v vašem Google Računu in pregled nedavne dejavnosti v računu. Na enem osrednjem mestu lahko tako preprosto pregledujete podatke in dejavnost ter posodabljate nastavitve za storitve, kot so Blogger, Google Koledar, Google Dokumenti, Google+ in druge.

Več o tem

Na Nadzorni plošči si lahko ogledate povzetek podatkov, povezanih z Google Računom, in upravljate osebne nastavitve.

Tu si lahko ogledate in upravljate podatke, shranjene v Google Računu.

Več varnostnih orodij