Raziskave Street View

 • Slika za podjetje Autori
  Slika pasice Autori

  Kako je podjetje Autori temeljito spremenilo vzdrževanje cest na Finskem, z vsako sliko storitve Street View posebej

  Kakovost cestnih površin, zastareli znaki ter neosvetljene ulice predstavljajo vsakodnevni izziv za voznike in občine po vsem svetu. Pri finskem podjetju za programsko opremo Autori, kjer razvijajo rešitve za vzdrževanje infrastrukture, pa so odkrili način za učinkovitejše zbiranje in analiziranje podatkov na ravni ulic s storitvijo Street View Google Zemljevidov.

  40.000 km

  fotografiranih

  8 milijonov

  objavljenih slik

  50 milijonov

  ogledov

  podatki o cestah

  20

  projektov zajemanja podatkov o cestah

  Izboljšanje upravljanja vzdrževanja cest na Finskem

  Podjetje Autori, ki je bilo ustanovljeno leta 1988, ponuja rešitve vrste »programska oprema kot storitev« (Software as a Service oziroma SaaS) za urade za upravljanje cest, pogodbenike in neodvisne svetovalce za upravljanje stanja, načrtovanje ukrepov in koordiniranje vzdrževalnih del na Finskem. Za spremljanje stanja cest po celotni državi je potrebnega veliko časa ter denarja, vendar so pri podjetju Autori tam, kjer drugi vidijo stroške, uspeli prepoznati in izkoristiti edinstveno priložnost. Na podlagi lastnih posnetkov v storitvi Street View in rešitve SaaS so ustvarili orodje za lažje upravljanje podatkov o infrastrukturi ter sprejemanje odločitev v zvezi z upravljanjem cest na Finskem.

  Potreba po hitrosti in deljenju podatkov

  Običajno si morajo upravitelji cest fizično ogledati vsako cesto, da ugotovijo, kakšna dela so potrebna na posamezni lokaciji. To pomeni, da morajo prevoziti na tisoče kilometrov in se neštetokrat ustaviti, da lahko zabeležijo opažanja. To ni samo škodljivo za okolje, ampak predstavlja tudi velik strošek, vključuje veliko različnih virov in zahteva izjemno veliko časa. Zato so se pri podjetju Autori zaradi potrebe po digitalizirani in okolju prijaznejši rešitvi odločili, da bodo razmišljali izven ustaljenih okvirjev. Street View je bila tako prva rešitev upodobitve na ravni ulic, ki jim je prišla na misel.

  Vzdrževanje cest zahteva pogosto deljenje ogromne količine podatkov med številnimi različnimi strankami. Street View ima vsa potrebna orodja za lažje deljenje informacij med uporabniki – na voljo je vsem uporabnikom pametnih telefonov in ne zahteva prijave ali namestitve programske opreme. In čeprav so storitev Street View že prej uporabljali za vzdrževanje cest, je največji izziv predstavljalo zagotavljanje ažurnih podatkov. Priložnost za rešitev te težave smo videli v tem, da bi integrirali Street View v našo programsko opremo za vzdrževanje cest.

  Ari Immonen, vodja oddelka za svetovanje v zvezi z digitalizacijo pri podjetju Autori

  Zgodba Autori

  Združitev spleta in fizičnega sveta za zagotavljanje varnosti na cestah

  V začetku leta 2017 so pri podjetju Autori začeli fotografirati in nalagati 360-stopinjske posnetke državnih cest na Finskem, pri čemer so za objavljanje slik uporabili račun Google podjetja. Od takrat so obdelali 40.000 km državnih cest in naložili 8 milijonov slik, s čimer so upravljanje vzdrževanja cest preselili v splet. Ko so Street View integrirali s svojimi rešitvami SaaS, so uradom za ceste omogočili dostop do ažurnih informacij o cestah na daljavo.

  Zahvaljujoč posnetkom, ki jih je podjetje Autori objavilo v storitvi Street View, je prijave o manjkajočih znakih, označbah ali luknjah na vozišču mogoče naložiti in označiti za ustrezne stranke, da jih preverijo kar iz pisarne prek nadzorne plošče podjetja Autori. Podjetje Autori s svojo prilagodljivo rešitvijo pogodbenikom omogoča tudi spremljanje in načrtovanje ustreznih vzdrževalnih del na enem mestu. Ko so vzdrževalna dela končana, delavci posnamejo in naložijo nove 360-stopinjske posnetke območja, da so podatki o cestah vedno ažurni. Tako inšpektorjem ni več treba fizično obiskati lokacij, kar državi prihrani čas in denar, poleg tega pa se zmanjšajo tudi izpusti toplogrednih plinov.

  Temeljito spreminjanje varnosti na cesti za vse

  S storitvijo Street View so pri podjetju Autori za finske upravljavce cest lahko izboljšali deljenje informacij in obveščenost glede različnih situacij, kar je posledično pomagalo zmanjšati stroške ter povečati učinkovitost. Pri podjetju Autori so tako prepoznali pozitiven vpliv, ki bi ga ta način lahko imel na globalni ravni, zato zdaj razvijajo standardiziran model za zbiranje in deljenje podatkov o cestah v prihodnosti. Lokalnemu prebivalstvu so tudi pomagali zmanjšati ogljični odtis, saj so fotografirali 1000 km poti za kolesarje in pešce. Ljudje lahko zdaj dostopajo do ažurnih podatkov in krajše razdalje prepotujejo na okolju bolj prijazen način. Poleg tega se bodo to poletje spet podali na ceste in na Finskem obdelali še 15.000 km, s čimer bodo fotografirali ter v storitvi Street View objavili že skoraj polovico državnih cest.

  Uspeh podjetja Autori je samo en primer med številnimi edinstvenimi načini, kako podjetja uporabljajo Street View pri reševanju zapletenih problemov. To je več kot samo orodje za dodajanje fotografij na zemljevide, z njim pa bi lahko tudi vaše podjetje pridobilo neizmerne koristi. Ali ste pripravljeni zapisati svojo zgodbo o uspehu s storitvijo Street View?

  Prenos datoteke PDF
 • Slika za Tahiti
  Slika pasice Tahiti

  Od hobija do svetovnega odra – kako je dodajanje lepot Francoske Polinezije na zemljevide prineslo nepojmljive koristi lokalnemu prebivalstvu.

  Francoska Polinezija – z belimi peščenimi plažami, valovitimi pohodnimi potmi in mesti svetovne dediščine UNESCO je to priljubljena destinacija na seznamu krajev, ki jih je treba vsaj enkrat obiskati. Medtem ko nekateri o teh krajih samo sanjajo, je Christophe Courcaud prepoznal priložnost, da ta raj približa uporabnikom v domove in pomaga turizmu otoka Tahiti zacveteti s storitvijo Street View.

  1800 km

  fotografiranih

  1.200.000

  slik

  prek

  8K

  videoposnetkov

  8 in več

  otokov

  18

  objavljenih hotelov

  Več kot 450

  ustvarjenih
  vnosov na seznam podjetij

  Kombiniranje poslovanja z zabavo

  Navdušenje nad storitvijo Street View in osupljivimi otoki Francoske Polinezije je Christopha spodbudilo, da je leta 2019 ustanovil podjetje Tahiti 360. To podjetje je specializirano za fotografiranje 360-stopinjskih posnetkov obsežnih območij Francoske Polinezije, vključno s pohodnimi potmi in plažami, ter nalaganje le-teh v storitev Street View. In čeprav je Christophe osredotočen predvsem na zajemanje ter predstavitev lepot otoškega življenja, pomaga tudi lokalnim podjetjem pri doseganju večje vidnosti z vznemirljivimi virtualnimi ogledi notranjih prostorov v storitvi Street View.

  Dodajanje Francoske Polinezije na zemljevide

  V času, ko je večina stvari digitaliziranih, je težko verjeti, da so bili na voljo samo satelitski posnetki Francoske Polinezije, dokler nista na otok prišla Christophe in Tahiti 360. Da bi bilo vse še bolj zapleteno, so bile ulice na otokih, kot sta Bora Bora in Tahiti, brez imen, zato je potovanje po območjih predstavljalo izziv tako za domačine kot tudi za turiste. Še najbolj pomembno pa je, da so imele nujne službe, kot so gasilci, reševalno osebje in organi pregona, pri delu več težav, kot bi bilo potrebno.

  Že od nekdaj sem bil prepričan, da lahko storitev Street View izredno koristi lokalnim skupnostim. Vedno me je fascinirala možnost, da se lahko prestavimo na določeno območje in se seznanimo z okoljem, preden sploh odidemo od doma. Ta možnost se je zdela še najbolj koristna v Francoski Polineziji, po kateri je bilo skoraj nemogoče potovati brez težav.

  Christophe Courcaud, ustanovitelj podjetja Tahiti 360.

  Zgodba Tahiti

  Ko so lokalni organi prepoznali prednosti, ki bi jih storitev Street View lahko prinesla otoškemu življenju, so začeli sodelovati s podjetjem Tahiti 360, da so na zemljevide vnesli in označili vse ceste na otokih Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Maupiti, Huahine, Fakarava ter Rangiroa. Christophe je uporabil terenska vozila, golf vozila, električna kolesa, vodne skuterje in celo konje, da je lahko pokril 1800 km Francoske Polinezije. Zahvaljujoč Christophovi pokritosti in lokalnim geoinformacijam, ki so jih zagotovili lokalni organi, je zdaj mogoče v Google Zemljevidih pridobiti ažurne prometne informacije, predloge glede najhitrejše poti in navodila za pot do lokalnih podjetij na Tahitiju. To je še posebej koristno za reševalne službe, ki zdaj lahko učinkoviteje opravljajo svoje delo na otoku. Poleg tega je dostop do posnetkov podjetja Tahiti 360 v storitvi Street View tudi poenostavil urbanistično načrtovanje, vzdrževanje stavb in vzdrževanje cest.

  Dostop do mesta svetovne dediščine UNESCO

  Najvznemirljivejša predstavitev podjetja Tahiti 360 je predstavitev mesta Taputapuatea na otoku Raiatea. To mesto svetovne dediščine UNESCO igra pomembno vlogo pri privabljanju več kot 300.000 obiskovalcev v Francosko Polinezijo vsako leto. Ko pa je Christophe njegovo lepoto zajel s 360-stopinjskimi posnetki, je omogočil tudi več milijonom ljudi, da ga doživijo virtualno kar doma. Delo, ki ga je Christophe objavil v storitvi Street View, je na naše zaslone prineslo eno od svetovnih čudes, ki ga lahko zdaj vsi raziščemo.

  Pokriti celoten otok ni mačji kašelj, vendar je bil Christophe kos izzivu. Da je lahko zajel vse lepote otoka Bora Bora s 360-stopinjskimi posnetki, je otok obdelal z avtomobilom, čolnom in peš. Christophe je celoten otok vnesel na zemljevid v samo sedmih dneh, tako da je zdaj vsem na voljo, da ga lahko doživijo v storitvi Street View.

  Poleg otoka Bora Bora je Christophe fotografiral tudi vse ulice glavnega mesta Tahitija Papeete in tudi mesta Pirae. Vidnost se je izkazala za dragoceno, ko so se v storitvi Street View prikazale slike obeh mest.

  Lokalna podjetja so prav tako dobila priložnost, da zasijejo v storitvi Street View. Velike hotelske verige, kot so Intercontinental, Manava in Hilton, ter tudi manjša nastanitvena podjetja so se razveselila priložnosti, da lahko predstavijo svoje objekte na svetovnem odru.

  Dodajanje na seznam krajev, ki jih je treba vsaj enkrat obiskati

  Pri podjetju Tahiti 360 upajo, da bodo do konca leta obdelali vse otoke Francoske Polinezije, vključno z otoki Maupiti, Tahaa, Markizovimi otoki, otoki Gambier in otoki Austral. In čeprav je v Francoski Polineziji še veliko neobdelanega ozemlja, Christophe že razmišlja o naslednji pustolovščini. Dogovoril se je že za sodelovanje s francoskimi lokalnimi organi v domačem mestu, da bo obdelal 400 km kolesarskih poti, plavajoče vrtove v mestu Amiens in turistični vlak za Somme Tourisme. Christophe bo obdelal tudi vas Teahupoo, ki bo gostila deskanje na valovih na olimpijskih igrah leta 2024. Upa tudi, da bo v tem času v storitev Street View dodal še otoke Nova Kaledonija, Wallis in Futuna ter s tem izboljšal vsakdan lokalnega prebivalstva in več ljudem omogočil, da bodo lahko raziskali te rajske kraje.

  Street View je sodelovalna platforma, s katero lahko avtorji prispevkov prek objavljanja osupljivih posnetkov v Google Zemljevidih pomagajo skupnostim pri razvoju in podjetjem pri širitvi, svetovna čudesa pa pripeljejo v domove ljudi. Najboljše pa je, da lahko prav vsak piše svojo zgodbo o uspehu s storitvijo Street View – narediti mora samo prvi korak k objavi prispevka.

  Prenos datoteke PDF
 • Slika za Butan
  Slika pasice za Butan

  Odpiranje budistične kraljevine svetu s storitvijo Street View

  Butan se je zaradi svojega položaja v Himalaji od nekdaj ponašal s številnimi gorskimi prelazi, bujnimi dolinami in mirnimi rekami. Zato je butanska vlada združila moči s storitvijo Street View v okviru dvanajstmesečne pobude, da bi svetu predstavila te skrite zaklade ter obenem okrepila turizem v Butanu in družbeno-ekonomski razvoj države.

  Po več ovirah v zvezi z odobritvami in pridobitvi dovoljenj za snemanje je lahko butanska turistična organizacija ob tehnični podpori, ki jo je zagotovil Google Singapore, maja 2020 začela ta projekt. Google Street View je zagotovil podporo v obliki dveh kamer Ricoh Theta V, ene kamere Insta360 Pro, osebnih usposabljanj in rednih srečanj za odpravljanje težav za njihovo nemoteno delovanje.

  2625,86 km

  fotografiranih

  2.398.285

  objavljenih slik

  7,4 milijona

  ogledov

  Digitalno kartiranje butanskih lepot

  Pred pobudo storitve Street View v Butanu niso imeli tehničnega znanja ali opreme za povezovanje s potencialnimi obiskovalci, zaradi česar so turisti težko načrtovali potovanja. Zdaj lahko kdorkoli – od budističnih romarjev do potencialnih obiskovalcev – virtualno odkriva samostanske trdnjave Thimphuja in neokrnjene vasice Punakhe.

  To predstavlja mejnik v vladinih načrtih za odpiranje svetu, pa tudi korak naprej na poti digitalne preobrazbe Butana v družbo, podprto z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami.

  Butanske uhojene poti

  Pametno pomikanje po pogledih v storitvi Street View je na enem mestu povezalo turiste z vsega sveta, popotnikom pa dalo svobodo izbire in gibanja. Z dostopom do sprotnih 360-stopinjskih posnetkov in virtualnih predstavitev razmer na butanskih tleh lahko obiskovalci vedo, kaj pričakovati na potovanju, in v skladu s tem raziskujejo.

  Butanska različica Googla Street View je pomagala državi in posameznikom po vsem svetu. Uporabljajo jo lahko geodeti, podjetja, državni organi, izobraževalne ustanove in drugi za izboljšanje svojih storitev.

  Dorji Dhradhul, generalni direktor turistične organizacije Butana

  S 500 novimi podjetji, dodanimi v Street View, in 4000 posodobitvami zemljevidov Butana so koristi pridobili tudi prebivalci – vse od sprotnih posodobitev prometnih informacij in predlogov poti do večje izpostavljenosti lokalnih podjetij.

  Boljši posnetki Street View

  Vladina pobuda za uporabo storitve Street View se je poleg tega, da je državo odprla svetu, izkazala za zelo koristno tudi pri načrtovanju razvojnih projektov. Snemanje terena, ki je bil stoletja skrit, predstavlja začetek izvajanja butanske strategije za ohranjanje dediščine. Na podlagi podatkov storitve Street View lahko v državi preučijo stanje cest in jih po potrebi izboljšajo.

  Butan odkriva vse več raziskovalcev. Ker je bilo na ozemlju 38.394 km² zajetih samo dvajset mest, zemljevide pa bo treba po načrtih redno posodabljati v skladu z razvojem nove infrastrukture, se je ta pobuda s storitvijo Street View šele dobro začela.

  Street View povezuje male svetove v veliko zgodbo. Predstavitev skritih zakladov prek prostorskih posnetkov lahko korenito spremeni usmeritev države in igra ključno vlogo v njenem razvoju.

  Prenos datoteke PDF