Odkrijte kdaj, kje in kako zbiramo 360-stopinjske posnetke

Spoznajte Googlovo barvito opremo za Street View in preberite, kako zbiramo 360-stopinjske posnetke za zemljevid sveta.

Zajem posnetkov Google Street View
Google Street View – animacija z avtomobilom za zajem posnetkov

Viri fotografij

Fotografije v storitvi Street View so iz dveh virov – od Googla in od drugih uporabnikov.

Naša vsebina
Vsebina prispevkarjev

Naša vsebina

Vsebina, ki je Googlova last, je označena s »Street View« ali »Google Zemljevidi«. Obraze in registrske tablice na posnetkih samodejno zameglimo.

Podrobnosti pravilnika

Google Street View – slika Petre v Jordaniji

Vsebina prispevkarjev

Poleg vsebine, ki jo prispevajo uporabniki, je ime računa, ki ga je mogoče klikniti oz. se ga dotakniti, in v nekaterih primerih tudi profilna fotografija.

Podrobnosti pravilnika

Prispevajte v storitev Street View

Google Street View – slika Zanzibarja, ki ga je kartiral Federico Debetto

Kje zbiramo posnetke ta mesec

Na pot po svetu se podajamo z vozili ali peš, da bi vam zagotovili posnetke, s katerimi bo vaša izkušnja intenzivnejša in boste lažje odkrivali svet okoli sebe. Če želite pomahati naši ekipi, si lahko spodaj ogledate, kdaj bo na lokaciji blizu vas.

Datum Okrožje
Datum Okrožje

Zaradi dejavnikov zunaj našega nadzora (vreme, cestne zapore ipd.) se lahko zgodi, da naši avtomobili ne vozijo ali pa pride do manjših sprememb. Če je na seznamu navedeno neko mesto, lahko to vključuje tudi manjša mesta ali kraje v njegovi bližini.

Oprema, pripravljena za odkrivanje svetovnih čudes

Obiskali smo neverjetne kraje na vseh sedmih kontinentih in za vas pripravljamo še več. Preden se podamo na pot, upoštevamo številne dejavnike, vključno s terenom, podnebnimi razmerami in gostoto prebivalstva, s čimer poskrbimo, da uporabimo primerno opremo in pridobimo najboljše posnetke.

Avtomobil Street View

Avtomobil Street View s sistemom kamer na strehi je oprema, ki jo najpogosteje uporabljamo za pridobivanje posnetkov in s katero smo zajeli več kot 16 milijonov kilometrov po vsem svetu, vključno s konjem, ki jé banano.
Avtomobil Street View

Trekker

Ta prenosni sistem kamer se lahko uporablja kot nahrbtnik ali pa namesti na poltovornjak, motorne sani ali motorno kolo. Omogoča zajem posnetkov v ozkih ulicah in na lokacijah, do katerih je mogoče samo peš, kot je inkovska utrdba Machu Picchu.
Trekker

Popestritev zemljevidov

Ko je zbiranje posnetkov končano, je čas, da jih pripravimo za prikaz na vašem zaslonu. Oglejte si kratko predstavitev dela, ki ga naša ekipa opravi v ozadju.

 • Zbiranje posnetkov

  Najprej se moramo zapeljati naokrog in fotografirati lokacije za prikaz v storitvi Street View. Pri odločanju, kdaj in kje bomo lahko zbrali najboljše možne posnetke, natančno upoštevamo številne dejavnike, vključno z vremenom in gostoto poseljenosti danega območja.

 • Poravnavanje posnetkov

  Da lahko vsakemu posnetku pripišemo pripadajočo zemljepisno lego na zemljevidu, uporabljamo kombinacije signalov iz senzorjev na avtomobilu, ki merijo GPS-koordinate, hitrost in smer vožnje. Tako lahko natančno rekonstruiramo pot, ki jo je prevozil avtomobil, in po potrebi posnetke ustrezno nagnemo ali popravimo njihovo poravnavo.

 • Pretvorba fotografij v 360-stopinjske posnetke

  Ker morajo biti 360-stopinjski posnetki brez vrzeli, delajo posamezni fotoaparati posnetke tako, da se slike delno prekrivajo. Te fotografije nato »zlepimo« v enotno 360-stopinjsko sliko. Na koncu uporabimo posebne algoritme za obdelavo fotografij, s katerimi zagotovimo, da stiki med posameznimi posnetki niso moteči in da je prehod med njimi čim manj opazen.

 • Prikazovanje pravega posnetka uporabniku

  Hitrost odboja avtomobilskih laserjev od površin nam pove, kako daleč je neka zgradba ali predmet, in nam tako pomaga izdelati 3D-modele sveta. Ko se v storitvi Street View pomaknete na območje v daljavi, se na podlagi tega modela določi najboljši panoramski prikaz za izbrano lokacijo.

Kje smo bili

Modra področja na zemljevidu prikazujejo, kje je Street View na voljo. Za več podrobnosti povečajte prikaz ali pa prebrskajte vsebino v Google Zemljevidih.

Več o tem