Pravilnik o zaupanja vrednih fotografih za Street View

Ta pravilnik velja za vse člane programa zaupanja vrednih strokovnjakov za Street View, ki zbirajo posnetke v imenu svojih strank za uporabo v Googlovih izdelkih.

Pravilnik o zaupanja vrednih fotografih za Street View pokriva štiri področja:


Zahteve glede preglednosti

Da bodo stranke v celoti seznanjene s prednostmi nalaganja posnetkov v Googlove izdelke, morajo imeti prave informacije, na podlagi katerih se lahko nato odločajo. Zato od vseh članov programa zaupanja vrednih strokovnjakov zahtevamo, da podajo pregledne informacije, ki vplivajo na te odločitve. Poleg izpolnjevanja spodaj navedenih zahtev se morajo člani programa zaupanja vrednih strokovnjakov po najboljših močeh truditi, da svojim strankam po potrebi zagotovijo tudi druge pomembne informacije.

Pri prodaji fotografskih storitev drugim je pomembno, da spoštujete enako načelo preglednosti in se zavedate svojih obveznosti ter pravic glede drugih ljudi, blagovnih znamk in lokalne zakonodaje.

Storitvena nadomestila in stroški – ikona

Storitvena nadomestila in stroški

Udeleženci v programu zaupanja vrednih strokovnjakov pogosto zaračunajo strošek upravljanja za koristne storitve, ki jih ponujajo, kupci posnetkov pa bi morali vedeti, ali jim bodo ti stroški zaračunani. Nove stranke morate pisno obvestiti vsaj pred vsako prvo prodajo in navesti obstoječe stroške ter cene na računih za stranke.

Še posebej pomembno je, da kupce z majhnim proračunom (ki morda nimajo sredstev in znanja kot večji kupci) seznanite s tem, kaj lahko pričakujejo, če sodelujejo z zaupanja vrednim fotografom za Street View.

Poštena predstavitev – ikona

Poštena predstavitev

Kot sodelujoči pri programu zaupanja vrednih za Street View se ne smete predstavljati kot zaposleni pri Googlu. Predstavite se v resnični luči kot popolnoma neodvisen poslovni subjekt in stranke obvestite, da ima Google le omejeno vlogo kot izvajalec storitve za objavljanje.

Odgovornost posameznika – ikona

Odgovornost posameznika

Objavljene slike so običajno vidne v Google Zemljevidih po nekaj sekundah, vendar jih lahko naknadno zavrnemo, če niso skladne s pravilnikom o vsebini, ki jo prispeva uporabnik Zemljevidov, ali pogoji storitve Google Zemljevidi.

 • Če so uporabljeni posnetki odstranjeni iz Google Zemljevidov, sta za razrešitev spora odgovorna fotograf in lastnik podjetja.
 • Priporočamo, da fotografi takoj popravijo ali zamenjajo slike, ki niso skladne z našimi pravilniki, ter zagotovijo, da bodo odobrene za Google Zemljevide, oziroma stranki v celoti povrnejo stroške, kadar spora ni mogoče razrešiti.

Lastništvo slike – ikona

Lastništvo slike

Priporočamo, da fotografi in lastniki podjetij pri medsebojnem sodelovanju sklenejo pisno pogodbo, v kateri so določeni pogoji dogovora, jamstvo ter prihodnje lastninske pravice.

 • Določite, kdo bo lastnik posnetkov po fotografiranju. Če bo lastništvo obdržal fotograf, poskrbite, da bo lastnik podjetja seznanjen s tem, kako lahko uporablja posnetke, ne da bi pri tem kršil avtorske pravice fotografa. Ista slika ne sme biti objavljena dvakrat v okviru dveh ločenih računov (npr. računa fotografa in računa lastnika podjetja).

Skladnost z lokalnimi zakoni – ikona

Skladnost z zakonodajo

Storitev zagotavljajte v skladu z vso veljavno zakonodajo. Svoje usposobljenosti ali rezultatov dela, ki ga opravljate, ne prikazujte lažno. Prav tako poskrbite za ustrezno zavarovanje, ki je potrebno za opravljanje dela, za katerega ste bili najeti.

Vidnost slike – ikona

Vidnost slike

Google bo določil uvrstitev slik v Google Zemljevidih ne glede na kakršne koli pogodbe ali poslovne dogovore med tretjimi osebami, vključno s pogodbami med lastniki podjetij in fotografi. Dejstvo, da je lastnik podjetja profesionalnemu fotografu plačal za fotografiranje, ne vpliva na to, kako so posnetki uvrščeni ali prikazani v Google Zemljevidih.

Brez nasprotij interesov – ikona

Brez nasprotij interesov

Nekateri Googlovi programi, zlasti Lokalni vodniki, zahtevajo, da sodelujete zgolj kot amater (torej, da niste plačani za vsebino, ki jo prispevate). Če ponujate plačljive storitve (če se na primer tržite kot zaupanja vreden ponudnik storitev Street View), je pomembno, da teh strokovnih storitev ne kombinirate z drugimi, ki jih izvajate kot nestrokovnjak in pri katerih se zahteva nepristranskost (na primer za objavo ocen in mnenj v vlogi lokalnega vodnika).

Vrh strani Vrh strani – ikona


Pravilna uporaba Googlovih blagovnih znamk

Samo fotografi ali podjetja, ki so pridobila status zaupanja vrednih, lahko blagovno znamko Street View Google Zemljevidov in značko »Zaupanja vreden« uporabijo kot sredstvo za trženje. Ker ste zaupanja vreden fotograf, vas vabimo, da ju izkoristite in izpostavite svoj status. Zaupanja vredni strokovnjaki lahko uporabijo značko »Zaupanja vreden«, besedno znamko in elemente blagovne znamke, vključno z »Google Zemljevidi«, »Street View« ter drugimi povezanimi logotipi. Spodaj je nekaj primerov dovoljene in nedovoljene uporabe. Če po vašem mnenju nekdo krši Googlove dovoljene načine uporabe sredstev blagovne znamke, lahko te primere neustrezne uporabe prijavite tukaj. Za vsa druga sredstva Googlove blagovne znamke lahko primere neustrezne uporabe prijavite tukaj.

Uporaba značke »Zaupanja vreden« – ikona

Uporaba značke »Zaupanja vreden«

 • Značko in elemente blagovne znamke »Zaupanja vreden« lahko uporabljate samo, če ste certificirani član programa zaupanja vrednih za Street View.
 • Značka »Zaupanja vreden« mora biti na belem ozadju z dovolj praznega prostora okoli nje, ne glede na to, kje jo prikažete.
 • Značko »Zaupanja vreden« lahko uporabite samo v kombinaciji s svojim imenom oziroma z imenom in logotipom vašega podjetja.
 • Značko »Zaupanja vreden« in elemente blagovne znamke lahko uporabljate na spletnih mestih, v predstavitvah, na oblačilih podjetja in v tiskanem prodajnem gradivu.
 • Poskrbite, da značka in elementi blagovne znamke ne bodo najvidnejša stvar na strani/oblačilih.
 • Ne spreminjajte logotipov ali besednih znamk za »Google Zemljevidi«, »Street View« ali značko »Zaupanja vreden«. To vključuje tudi dodajanje morebitnih grafičnih elementov ter raztezanje in prevajanje slik.
 • Značke ne uporabljajte na zavajajoč način in je ne zlorabljajte. Značke na primer ni dovoljeno uporabljati na način, ki nakazuje, da Google priporoča kateri koli izdelek ali storitev.

Pri prodaji storitev – ikona

Pri prodaji storitev

 • Profesionalne 360-stopinjske fotografije so lahko del vaše ponudbe poslovnih storitev.
 • Pri interakciji s podjetji ni dovoljeno napačno predstavljanje ali skrivanje informacije, da ste član programa zaupanja vrednih strokovnjakov.
 • Plačljivih storitev, ki jih morda ponujate (če se na primer tržite kot zaupanja vreden ponudnik storitev za Street View), ne smete povezovati s svojim članstvom v lokalnih vodnikih.

Uporaba blagovne znamke na spletnem mestu – ikona

Uporaba blagovne znamke na spletnem mestu

 • Blagovnih znamk »Google«, »Google Zemljevidi«, »Street View«, značke »Zaupanja vreden« ali katere koli druge Googlove blagovne znamke ali znamke, ki ji je podobna, ne uporabljajte v imenu domene.
 • Značko »Zaupanja vreden« lahko uporabite na spletnem mestu.

Uporaba blagovne znamke na vozilu – ikona

Uporaba blagovne znamke na vozilu

 • Če grafične elemente prikazujete na vozilu, lahko uporabite samo lastno blagovno znamko in logotip.
 • Na vozilu ne smete prikazati nobenega elementa Googlove blagovne znamke, vključno z ikono »Street View«, značko in logotipom.

Prikaz blagovne znamke na najnižji/najvišji vidni točki 360-stopinjskih slik – ikona

Prikaz blagovne znamke na najnižji/najvišji vidni točki 360-stopinjskih slik

 • Za najvišjo/najnižjo vidno točko uporabite logotip/ime svojega podjetja v ustrezni velikosti. Merila za posamezno obliko so podana v smernicah za pravilnik.
 • Če blagovno znamko vključite v najnižjo vidno točko slike ali na streho vozila, morate:
  • imeti dovoljenje za uporabo blagovne znamke;
  • prikazati samo vsebino, ki je ustrezna (na primer promocija lokalnega turizma) ali je kako drugače omejena na dodeljevanje.
 • V primeru sponzorstva/dodelitve mora za prikazano blagovno znamko veljati naslednje:
  • ne sme je spremljati element Googlove blagovne znamke;
  • ne sme je spremljati noben promocijski grafični element ali besedilo (razen, če je ustrezno z vidika prikazane lokacije);
  • vključevati mora »sponsored by« ali ustrezno prevedeno različico.
 • Ne uporabite značke »Zaupanja vreden« ali katere koli druge Googlove blagovne znamke na najvišji/najnižji vidni točki 360-stopinjskih slik (vključno z vsemi grafičnimi elementi, prikazanimi na strehi avtomobila, ki bi lahko bili vidni vaši kameri).

Poleg teh smernic morate upoštevati tudi Googlova pravila za pravilno uporabo, pogoje in določila za blagovno znamko, navodila za geouporabo ter vse druge smernice za uporabo Googlovih blagovnih znamk.

Oglaševanje podjetja v Googlu Ads – ikona

Oglaševanje podjetja v Googlu Ads

Če želite, lahko svoje podjetje oglašujete v programu Google Ads tako, da v oglasih uporabite besedno zvezo »program zaupanja vrednih fotografov«. Upoštevajte, da v oglasih ne smete samostojno uporabiti blagovne znamke »Street View« ali katere koli druge Googlove blagovne znamke.

Uporaba blagovne znamke v profilu podjetja v Googlu – ikona

Uporaba blagovne znamke v profilu podjetja v Googlu

Če imate profil podjetja v Googlu, morate upoštevati pravilnike za profil podjetja v Googlu in zlasti smernice za predstavljanje podjetja v Googlu.

Blagovnih znamk »Google«, »Google Zemljevidi«, »Street View« ali katere koli druge Googlove blagovne znamke ali znamke, ki ji je podobna, ne uporabljajte v profilu podjetja v Googlu.

Ko pridobite status zaupanja vrednega, lahko v profil naložite tudi značko »Zaupanja vreden«.

Opomba: Če teh smernic ne upoštevate, lahko izgubite status v programu in pravico do uporabe značke »Zaupanja vreden« ter drugih elementov blagovne znamke.

Vrh strani Vrh strani – ikona


Zahteve glede kakovosti posnetkov programa zaupanja vrednih

Kakovost slike – ikona

Kakovost slike

 • 7,5 mio. slikovnih pik ali več (3.840 × 1.920 slikovnih pik).
 • Razmerje stranic slike 2 : 1.
 • Brez vrzeli v sliki okoli obzorja.
 • Brez večjih napak pri »lepljenju«.
 • Zadostne podrobnosti na svetlih/temnih območjih.
 • Ostrina: brez zameglitev zaradi gibanja, izostreno.
 • Brez motečih učinkov ali filtrov.

Povezljivost – ikona

Povezljivost

 • Vse povezane 360-stopinjske slike morajo ohranjati jasno vidno linijo.
 • Fotografirajte z razmiki po en meter v zaprtih prostorih in po tri metre na prostem.
 • Izboljšajte možnosti povezovanja z nami tako, da razširite zbirko posnetkov do ulice.

Primernost – ikona

Primernost

 • Soglasje za prikaz ljudi in kraja.
 • Zemljepisno natančna postavitev.
 • Brez računalniško ustvarjenih prostorov.
 • Brez avtorstva zunaj območja najvišje vidne točke.
 • Brez sovražne ali nezakonite vsebine.

Vrh strani Vrh strani – ikona


Prepovedani postopki

Neprimerna vsebina – ikona

Neprimerna vsebina

Primere prepovedane in omejene vsebine si lahko ogledate v pravilniku o vsebini, ki jo prispevajo uporabniki Zemljevidov.

Neprimerno vsebino lahko prijavite prek povezave »Prijavi težavo«.

Lažne, zavajajoče ali nerealne trditve – ikona

Lažne, zavajajoče ali nerealne trditve

Želimo zagotoviti, da bodo stranke zaupanja vrednih fotografov v storitvi Street View lahko sprejemale utemeljene odločitve v zvezi s sodelovanjem z zaupanja vrednimi fotografi za Street View, kar pomeni, da morate biti jasni in verodostojni, ko opisujete svoje podjetje, storitve, stroške, povezane s temi storitvami, ter rezultate, ki jih vaše stranke lahko pričakujejo. Ne podajajte lažnih, zavajajočih ali nerealnih trditev.

Primeri:

 • lažno trdite, da ste Googlova podružnica;
 • jamčite umestitev na najvišjih mestih v storitvi Google Street View ali Google Zemljevidi.

Nadlegovanje, žalitve ali nezanesljivost – ikona

Nadlegovanje, žalitve ali nezanesljivost

Stranke, ki uporabljajo storitev Street View, morajo od fotografa za Street View dobiti enako dobro storitev, kot bi jo, če bi sodelovale neposredno z Googlom. Za potencialne ali obstoječe stranke ne uporabljajte pristopov, ki odražajo nadlegovanje, žalitve ali nezanesljivost.

Primeri:

 • večkrat izvajate slepo klicanje potencialnih strank;
 • pritiskate na oglaševalca, da se prijavi ali ostane pri vaši agenciji;
 • naročite drugim, da opravijo izpite za Googlove certifikate v vašem imenu;
 • se lažno predstavljate;
 • ponujate kupone za Google Ads proti plačilu.

Vrh strani Vrh strani – ikona


O naših pravilnikih

Pomembno je, da se seznanite in ostanete na tekočem z Googlovim pravilnikom za zaupanja vredne fotografe za Street View. Če bomo menili, da kršite naše pravilnike, bomo morda stopili v stik z vami ter izvedli podrobnejši pregled vaših postopkov in zahtevali, da odpravite kršitve. V primeru večkratnih ali resnih kršitev vas bomo morda izključili iz programa zaupanja vrednih strokovnjakov in stopili v stik z vašimi strankami, da jih bomo obvestili o tem. Prav tako vam lahko preprečimo objavljanje prispevkov v izdelkih Google Zemljevidov.

Ti pravilniki dopolnjujejo že obstoječa določila in pravilnike programov, ki morda veljajo za tretje osebe, vključno z naslednjimi:

Kaj se zgodi, če kršite pravilnik – ikona

Kaj se zgodi, če kršite pravilnik

Pregled skladnosti: Vaše podjetje lahko kadar koli pregledamo z vidika skladnosti s pravilnikom za zaupanja vredne fotografe za Street View. Če se na vas obrnemo z zahtevo za informacije, povezane s skladnostjo, se morate pravočasno odzvati in hitro ukrepati, da odpravite morebitne neskladnosti z našimi pravilniki. Prav tako lahko stopimo v stik z vašimi strankami, da preverimo skladnost.

Obvestilo o neskladnosti: Če bomo menili, da kršite pravilnik za zaupanja vredne fotografe za Street View, se bomo običajno obrnili na vas in zahtevali, da odpravite te kršitve. Če kršitev ne boste odpravili v postavljenem roku, lahko sprejmemo izvršilne ukrepe. V primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev lahko ukrep sprejmemo takoj in brez obvestila.

Onemogočeno sodelovanje v programu za tretje osebe: Vaše sodelovanje v Googlovih programih za tretje osebe, kot je program zaupanja vrednih strokovnjakov za Google Street View, temelji na upoštevanju pravilnika o zaupanja vrednih fotografih za Street View in ga lahko omejimo ali onemogočimo, če ugotovimo, da kršite pravilnik, ali če ne sodelujete z nami pri izvajanju pregleda vašega podjetja z vidika skladnosti s pravilniki.

Onemogočen račun za Zemljevide: Vaše račune za Google Zemljevide lahko blokiramo, če boste resno prekršili pravilnik. V primeru večkratnih ali zelo resnih kršitev pravilnika lahko vaše račune Google Zemljevidov trajno blokiramo ali pa morda ne boste več smeli objavljati prispevkov v Google Zemljevidih. Prav tako lahko stopimo v stik z vašimi strankami in jih o tem obvestimo.

Prijava kršitve – ikona

Prijava kršitve pravilnika za tretje osebe

Ali menite, da neodvisni partner krši ta pravilnik? Obvestite nas:

Vrh strani Vrh strani – ikona