Izogibanje prevaram

Ne, verjetno niste zadeli na loteriji. In ne morete toliko zaslužiti z delom od doma. Da ne govorimo o tem, da je tista ponudba najbrž predobra, da bi lahko bila resnična.

Splet je lahko čudovit kraj, vendar vsi uporabniki nimajo poštenih namenov. Preberite tri preproste nasvete za izogibanje prevarantom in večjo varnost v spletu:

Pazite se neznancev, ki ponujajo darila

Če vam nekdo čestita, ker ste milijonti obiskovalec spletnega mesta, ponudi tablični računalnik ali drugo privlačno nagrado za to, da izpolnite anketo, ali predstavlja možnosti, s katerimi lahko hitro in preprosto zaslužite ali dobite zaposlitev (»delajte od doma samo dve uri na dan in hitro obogatite!«), verjetno nima dobrih namenov. Če vam nekdo sporoča, da ste bili izžrebani, in zahteva, da v obrazec vnesete svoje osebne podatke, naj vas ne zamika, da bi jih začeli vnašati. Že če samo vnesete podatke v obrazec in sploh ne kliknete gumba »pošlji«, lahko prevaranti dobijo vaše podatke.

Če prejmete sporočilo od poznane osebe, a ni videti, kot da bi ga poslala ta oseba, je lahko njen račun ugrabil spletni kriminalec, ki želi od vas dobiti denar ali podatke, zato bodite previdni pri odgovarjanju. Pogosto vam v takšnih sporočilih sporočajo, naj jim nujno pošljete denar, ker so obtičali v tujini, in da so jim ukradli telefon, tako da jih ni mogoče poklicati. Sporočilo lahko od vas zahteva tudi, da za ogled slike, članka ali videoposnetka kliknete povezavo, ki vas dejansko pripelje na spletno mesto, ki vam lahko ukrade podatke – zato premislite, preden kliknete.

Preverite ozadje

Pri nakupovanju v spletu preverite prodajalca in bodite previdni v primeru sumljivo nizkih cen, podobno kot ste pri nakupu v lokalni trgovini. Natančno preglejte spletne ponudbe, ki so videti predobre, da bi lahko bile resnične. Nihče ne želi biti prevaran s ponarejenim blagom. Osebe, ki povsem zastonj ali z 90-odstotnim popustom ponujajo drage izdelke ali storitve, za katere običajno ni mogoče dobiti popusta, imajo verjetno zle namene. Če uporabljate Gmail in ste odprli e-poštno sporočilo, ki ga je naš sistem označil kot morebitno prevaro, je na vrhu zaslona prikazano opozorilo – če vidite to opozorilo, dvakrat premislite, preden odgovorite na e-poštno sporočilo.

Bodite pozorni na prevare z Googlovo blagovno znamko. Google se ne ukvarja z loterijo. Od novih zaposlenih ne zahtevamo plačila za izobraževanje – če prejmete e-poštno sporočilo, ki vas obvešča, da ste dobili službo pri Googlu in da morate plačati za izobraževanje, preden lahko začnete, gre za prevaro. Bodite pozorni na osebe, ki trdijo, da prodajajo avtomobile z uporabo Google Denarnice. Preberite več o različnih prevarah z uporabo Googlove blagovne znamke.

Če niste prepričani, ne tvegajte

Imate slab občutek o nekem oglasu ali ponudbi? Zaupajte si. Klikajte oglase ali kupujte izdelke samo na spletnih mestih, ki so varna, preverjena in zaupanja vredna.

Veliko spletnih tržnic je uvedlo programe za zaupanja vredne trgovce/prodajalce. V profilih teh prodajalcev je običajno prikazan pečat odobritve. Preverite pristnost pečata ali potrdila, tako da preberete smernice spletne tržnice. Če spletna tržnica nima takšnega programa, si oglejte število mnenj o prodajalcu in kaj je v njih navedeno.

Če ste kliknili lažni oglas ali ste ga opazili v Googlu, nam sporočite, da lahko ukrepamo.