Zaščita gesel

Gesla so prva obramba pred spletnim kriminalom. Pomembno je, da uporabljate zapletena gesla, ki so različna za posamezne pomembne račune, in da gesla redno spreminjate. Pripravili smo nekaj namigov, kako določiti in zaščititi zapleteno geslo.

Uporabljajte enolična gesla za vse pomembne račune, na primer za e-pošto in spletno bančništvo

Če uporabljate isto geslo za vse spletne račune, je to podobno, kot da bi uporabljali isti ključ za stanovanje, avto in pisarno – če pride v roke kriminalcu, je ogroženo vse, kar imate. Zato ne uporabljajte istega gesla za spletno glasilo in za e-pošto ali bančni račun. Uporaba več gesel je res morda manj priročna, a ste zato varnejši.

Gesla hranite na skrivnem mestu, ki ni preprosto vidno

Zapisovanje gesel ni nujno slaba zamisel. Vendar če to počnete, zapiskov z gesli ne puščajte na preprosto dostopnih mestih, računalniku ali mizi.

Uporabite dolgo geslo iz številk, črk in znakov

Daljše kot je geslo, težje ga je uganiti. Zato izberite dolgo geslo, da bodo vaši podatki varnejši. Če je geslo sestavljeno iz številk, znakov in majhnih ter velikih črk, ga bodo prežeči vohljači ali drugi težje uganili oziroma razvozlali. Ne uporabljajte gesla, kot je »123456« ali »geslo«, in javno dostopnih podatkov, kot je vaša telefonska številka. Ni domiselno, še manj pa varno.

Uporabite besedno zvezo, ki jo poznate samo vi

Ena od možnosti je, da si izmislite besedno zvezo, ki jo poznate samo vi in ki se nanaša na določeno spletno mesto, da si jo boste lažje zapomnili. Za e-pošto bi lahko na primer začeli s »Prijatelja Tomaž in Jasmina mi enkrat dnevno pošljeta smešno sporočilo«, nato pa stavek poustvarili s številkami in črkami. »PrTiJm1dpss« je geslo z veliko variacijami. Ta postopek nato ponovite še za druga spletna mesta.

Nastavite možnosti za obnovitev gesla in poskrbite za njihovo pravilnost

Če pozabite geslo ali se zaklenete iz računa, potrebujete način za obnovitev dostopa do njega. Če morate ponastaviti geslo, vam številne storitve na e-poštni naslov za obnovitev pošljejo e-poštno sporočilo, zato poskrbite, da je ta naslov pravilen in da imate dostop do računa, povezanega z njim.

V nekaterih storitvah lahko v svoj profil dodate tudi telefonsko številko, na katero boste prejeli SMS s kodo za ponastavitev gesla. Varnost računa lahko najpreprosteje in najzanesljiveje zagotovite tako, da v svoj račun dodate številko mobilnega telefona.

Ponudniki storitev lahko s telefonsko številko na primer preprečijo vdor v vaš račun ali pa vam nanjo pošljejo kodo za preverjanje, s katero lahko obnovite dostop do računa. Če Googlu razkrijete svojo telefonsko številko, ne boste zaradi tega dodani na sezname za trženje in ne boste začeli prejemati več klicev od telefonskih tržnikov.

Identifikacija z mobilnim telefonom je varnejša kot z e-poštnim naslovom za obnovitev ali varnostnim vprašanjem, ker imate telefon fizično v rokah.

Če pa telefonske številke ne morete ali ne želite dodati v račun, lahko številna spletna mesta zahtevajo, da izberete vprašanje, s katerim potrdite svojo identiteto, če kdaj pozabite geslo. Če vam storitev omogoča določitev vprašanja po svoji izbiri, izberite takšno, na katero poznate odgovor samo vi. Odgovora ne objavite javno ali delite z drugimi v družabnih medijih.

Odgovor naj bo edinstven, vendar takšen, da si ga boste lahko zapomnili, pri čemer si lahko pomagate z zgornjim namigom, tako da četudi ga nekdo ugane, ga ne bo znal pravilno uporabiti. Zelo pomembno je, da si ta odgovor zapomnite – če ga pozabite, je dostop do računa morda za vedno izgubljen.

Varnostna orodja

Odkrijte 5 najbolj priljubljenih Googlovih spletnih funkcij za zagotavljanje varnosti družinskih članov v spletu.

Google Računi

Dodatna zaščita Google Računa

Google Račun lahko dodatno zaščitite tako, da omogočite preverjanje v dveh korakih. Če vklopite preverjanje v dveh korakih, Google v vaš mobilni telefon pošlje geslo, ko se nekdo poskuša prijaviti v vaš račun v neznanem računalniku. Če torej napadalec ukrade ali ugane vaše geslo, se še vedno ne more prijaviti v vaš račun, saj nima vašega telefona. Zdaj se lahko zaščitite z nečim, kar poznate (geslo), in nečim, kar imate (telefon).

Več o tem

Vstopite v nastavitve tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Na vrhu kliknite »Varnost«. V polju »Geslo« zraven »Preverjanje v dveh korakih« kliknite »Nastavitev«.

Nato se pokaže vodnik po korakih, ki vam pomaga dokončati postopek nastavitve.

Nato se bodo znova odprle nastavitve preverjanja v dveh korakih. Preverite nastavitve in dodajte nadomestne telefonske številke.

Končali ste. Pri naslednji prijavi boste prejeli SMS s kodo za preverjanje.

Chrome

Zasebno brskanje po spletu

Če želite po spletu brskati zasebno, lahko v brskalniku Chrome v tabličnem ali drugem računalniku ali telefonu uporabite način brez beleženja zgodovine. V načinu brez beleženja zgodovine se obiskane strani in prenesene datoteke ne beležijo v Chromovo zgodovino brskanja ali prenosov.

Več o tem

V orodni vrstici brskalnika kliknite Chromov meni → kliknite »Novo okno brez beleženja zgodovine«.

Odpre se novo okno z ikono načina brez beleženja zgodovine v kotu. Če tega načina ne želite več uporabljati, preprosto zaprite okno.

Google Računi

Vaš Google Račun, vaš način

Na strani z nastavitvami računa si lahko ogledate storitve in informacije, povezane z vašim Google Računom, ter spremenite nastavitve za varnost in zasebnost.

Več o tem

Do nastavitev dostopate tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Google Računi

Prejemanje opozoril, če se vaše ime pojavi v spletu

Razdelek »Jaz v spletu« vam lahko pomaga pri razumevanju in upravljanju, kaj ljudje vidijo, ko vas iščejo v Googlu. Uporabite ga lahko za nastavitev Google Opozoril, da ste obveščeni, če se podatki o vas pojavijo v spletu. Samodejno predlaga nekaj iskalnih izrazov, na katere bi morda morali biti pozorni.

Več o tem

Prijavite se v Google Račun in se pomaknite v razdelek »Jaz v spletu«.

Kliknite »Upravljanje mojih spletnih opozoril« in kliknite rdeči gumb, da ustvarite opozorilo.

V besedilnem polju se prikaže vaše ime. Kliknite polje, če si želite ogledati več predlaganih opozoril.

Kliknite »Dodaj«, če želite dodati opozorilo, ikono svinčnika, če želite urejati, in ikono smetnjaka, če želite opozorilo izbrisati.

V spustnem meniju »Kako pogosto« izberite, kako pogosto želite prejemati opozorila.

Google Računi

Upravljanje podatkov, shranjenih v Google Računu

Google Nadzorna plošča omogoča prikaz shranjenih podatkov v vašem Google Računu in pregled nedavne dejavnosti v računu. Na enem osrednjem mestu lahko tako preprosto pregledujete podatke in dejavnost ter posodabljate nastavitve za storitve, kot so Blogger, Google Koledar, Google Dokumenti, Google+ in druge.

Več o tem

Na Nadzorni plošči si lahko ogledate povzetek podatkov, povezanih z Google Računom, in upravljate osebne nastavitve.

Tu si lahko ogledate in upravljate podatke, shranjene v Google Računu.

Več varnostnih orodij