Uporaba varnih omrežij

Če brskate po spletu prek omrežja, ki ga ne poznate oziroma mu ne zaupate, na primer prek brezplačnega Wi-Fi-ja v lokalni kavarni, bodite posebej previdni. Ponudnik storitev lahko nadzoruje ves promet v svojem omrežju, kar lahko vključuje tudi vaše osebne podatke.

Če pa uporabljate storitev, ki šifrira vašo povezavo s spletno storitvijo, je lahko vohljanje po vaši dejavnosti zelo oteženo. Povezava z Gmailom med vašim računalnikom in Googlom je privzeto šifrirana – tako preprečimo, da bi drugi vohljali po vaši dejavnosti v Googlu. Ta zaščita, znana kot šifriranje SSL za celotno sejo, je privzeta nastavitev, ko ste prijavljeni v Google Drive in številne druge storitve.

Preverite znake o povezavi s spletnim mestom, ko brskate po spletu.

Najprej poglejte, ali je URL v naslovni vrstici brskalnika videti pravi. Preverite tudi, ali se spletni naslov začne s https:// – to pomeni, da je povezava s spletnim mestom šifrirana in zato bolje zaščitena pred vohljanjem ali spreminjanjem. Pri nekaterih brskalnikih je v naslovni vrstici poleg https:// tudi ikona ključavnice, kar nazorneje prikazuje, da je povezava šifrirana in varnejša.

Če vzpostavite povezavo prek javnega omrežja Wi-Fi, lahko vsakdo v vaši bližini spremlja informacije, ki se prenašajo med vašim računalnikom in dostopno točko Wi-Fi, če povezava ni šifrirana. V javnih omrežjih ne opravljajte pomembnih dejavnosti, kot je bančništvo ali nakupovanje.

Če uporabljate omrežje Wi-Fi doma, z geslom zaščitite usmerjevalnik. Upoštevajte navodila ponudnika internetnih storitev ali proizvajalca usmerjevalnika in zamenjajte privzeto geslo usmerjevalnika, ki ga kriminalci morda poznajo, s svojim geslom. Če imajo kriminalci dostop do usmerjevalnika, lahko spremenijo nastavitve in vohljajo po vaši spletni dejavnosti.

Na koncu še z dodatnim slojem varnosti zaščitite tudi domače omrežje Wi-Fi, da ga drugi ne morejo uporabljati. Omrežje Wi-Fi zaščitite z geslom, ki mora biti – enako kot vsa druga gesla – dolga in enolična kombinacija številk, črk ter znakov, ki je drugi ne morejo zlahka uganiti. Ko konfigurirate omrežje, za naprednejšo zaščito izberite nastavitev WPA2.

Varnostna orodja

Odkrijte 5 najbolj priljubljenih Googlovih spletnih funkcij za zagotavljanje varnosti družinskih članov v spletu.

Google Računi

Dodatna zaščita Google Računa

Google Račun lahko dodatno zaščitite tako, da omogočite preverjanje v dveh korakih. Če vklopite preverjanje v dveh korakih, Google v vaš mobilni telefon pošlje geslo, ko se nekdo poskuša prijaviti v vaš račun v neznanem računalniku. Če torej napadalec ukrade ali ugane vaše geslo, se še vedno ne more prijaviti v vaš račun, saj nima vašega telefona. Zdaj se lahko zaščitite z nečim, kar poznate (geslo), in nečim, kar imate (telefon).

Več o tem

Vstopite v nastavitve tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Na vrhu kliknite »Varnost«. V polju »Geslo« zraven »Preverjanje v dveh korakih« kliknite »Nastavitev«.

Nato se pokaže vodnik po korakih, ki vam pomaga dokončati postopek nastavitve.

Nato se bodo znova odprle nastavitve preverjanja v dveh korakih. Preverite nastavitve in dodajte nadomestne telefonske številke.

Končali ste. Pri naslednji prijavi boste prejeli SMS s kodo za preverjanje.

Chrome

Zasebno brskanje po spletu

Če želite po spletu brskati zasebno, lahko v brskalniku Chrome v tabličnem ali drugem računalniku ali telefonu uporabite način brez beleženja zgodovine. V načinu brez beleženja zgodovine se obiskane strani in prenesene datoteke ne beležijo v Chromovo zgodovino brskanja ali prenosov.

Več o tem

V orodni vrstici brskalnika kliknite Chromov meni → kliknite »Novo okno brez beleženja zgodovine«.

Odpre se novo okno z ikono načina brez beleženja zgodovine v kotu. Če tega načina ne želite več uporabljati, preprosto zaprite okno.

Google Računi

Vaš Google Račun, vaš način

Na strani z nastavitvami računa si lahko ogledate storitve in informacije, povezane z vašim Google Računom, ter spremenite nastavitve za varnost in zasebnost.

Več o tem

Do nastavitev dostopate tako, da v desnem kotu kliknete svoje ime ali sliko in nato »Račun«.

Google Računi

Prejemanje opozoril, če se vaše ime pojavi v spletu

Razdelek »Jaz v spletu« vam lahko pomaga pri razumevanju in upravljanju, kaj ljudje vidijo, ko vas iščejo v Googlu. Uporabite ga lahko za nastavitev Google Opozoril, da ste obveščeni, če se podatki o vas pojavijo v spletu. Samodejno predlaga nekaj iskalnih izrazov, na katere bi morda morali biti pozorni.

Več o tem

Prijavite se v Google Račun in se pomaknite v razdelek »Jaz v spletu«.

Kliknite »Upravljanje mojih spletnih opozoril« in kliknite rdeči gumb, da ustvarite opozorilo.

V besedilnem polju se prikaže vaše ime. Kliknite polje, če si želite ogledati več predlaganih opozoril.

Kliknite »Dodaj«, če želite dodati opozorilo, ikono svinčnika, če želite urejati, in ikono smetnjaka, če želite opozorilo izbrisati.

V spustnem meniju »Kako pogosto« izberite, kako pogosto želite prejemati opozorila.

Google Računi

Upravljanje podatkov, shranjenih v Google Računu

Google Nadzorna plošča omogoča prikaz shranjenih podatkov v vašem Google Računu in pregled nedavne dejavnosti v računu. Na enem osrednjem mestu lahko tako preprosto pregledujete podatke in dejavnost ter posodabljate nastavitve za storitve, kot so Blogger, Google Koledar, Google Dokumenti, Google+ in druge.

Več o tem

Na Nadzorni plošči si lahko ogledate povzetek podatkov, povezanih z Google Računom, in upravljate osebne nastavitve.

Tu si lahko ogledate in upravljate podatke, shranjene v Google Računu.

Več varnostnih orodij