Bodite zgledni, ne pasivni

Ustrahovanje v spletu in povsod drugje povzroča travme. Svoje najstniške otroke podučite o sprejemljivi in nesprejemljivi komunikaciji v spletu. Če sumite, da je vaš otrok žrtev ustrahovanja ali da sam ustrahuje druge, ukrepajte.

Varnostna orodja

Odkrijte Googlova varnostna orodja, ki družinskim članom omogočajo spremljanje njihovega ugleda v spletu.

YouTube

Upravljanje komentarjev v YouTubu

Če nekdo objavlja komentarje pri videoposnetkih ali v kanalu, ki vam niso všeč, ga lahko blokirate v YouTubu. Tako ne bo več mogel komentirati vaše vsebine ali vam pošiljati zasebnih sporočil.

Več o tem

Če želite nekoga blokirati v YouTubu, odprite stran njegovega kanala z URL-jem www.youtube.com/user/IME.

Na zavihku »Vizitka« kliknite ikono zastavice.

Nato še kliknite »Blokiraj uporabnika«.

YouTube

Deljenje videoposnetkov z določeno ciljno skupino

Nastavitve zasebnosti omogočajo, da videoposnetek nastavite kot zasebnega, ga delite z nekaj prijatelji ali objavite javno. V YouTubu so videoposnetki privzeto nastavljeni na »Javno«, vendar lahko to preprosto spremenite v nastavitvah zasebnosti med prenašanjem videoposnetka. Če si pozneje premislite, lahko spremenite zasebnost že prenesenega videoposnetka.

Več o tem

Nastavitve zasebnosti lahko spremenite v Upravitelju videoposnetkov.

Poiščite videoposnetek, ki ga želite spremeniti, nato kliknite gumb »Uredi«.

Odprite spustni meni »Nastavitve zasebnosti«.

Če želite videoposnetek deliti z vsemi, izberite »Javno«, če ga želite deliti z uporabniki, ki imajo povezavo na videoposnetek, izberite »Neobjavljeno«, če ga želite deliti samo z določenimi uporabniki, izberite »Zasebno«.

Kliknite »Shrani spremembe«.

Google+

Preprečevanje neželenih komentarjev ali oznak

Če ne želite, da bi bile v Googlu+ prikazane objave določenega uporabnika, ga lahko blokirate, tako da odprete njegov profil in izberete »Prijavi/blokiraj osebo [ime osebe]«. Če ne želite, da so določene objave prikazane v vašem toku, jih lahko skrijete.

Več o tem

Če želite nekoga blokirati v namiznem računalniku, odprite njegov profil.

Na strani s profilom kliknite »Prijavi/blokiraj osebo [ime osebe]«.

Potrdite, da želite to osebo blokirati.

Google+

Izberite, čigava obvestila si želite ogledati v svojem toku

Kaj storiti, če vas nekdo doda v svoje kroge, vi pa z njim ne želite komunicirati? Če te osebe ne želite blokirati, jo lahko prezrete. Tako ne boste več prejemali obvestil te osebe ali obvestil z njene strani.

Več o tem

Odprite Google+.

Odprite profil oziroma stran določene osebe.

Pod fotografijo profila in podatki o tej osebi kliknite puščico.

Izberite »Prezri osebo [oseba/stran]«.

YouTube

Nadziranje komentarjev pri videoposnetkih

V kanalu v YouTubu je komentarje preprosto moderirati. Komentarje lahko izbrišete ali zadržite komentarje nekaterih ljudi ali komentarje z nekaterimi ključnimi besedami in jih objavite šele po pregledu.

Več o tem

Če želite moderirati komentarje, v zgornjem desnem kotu komentarja kliknite puščico, da prikažete možnosti.

Kliknite »Odstrani«, če želite umakniti komentar iz YouTuba.

Kliknete lahko tudi »Izključi iz kanala«, če želite uporabniku preprečiti komentiranje pri vaših videoposnetkih in v kanalu.

V Nastavitvah komentiranja lahko vse nove komentarje zadržite in jih pred objavo pregledate ali komentarje onemogočite.

V nastavitvah komentiranja lahko nastavite filtre, s katerimi določite, kdo lahko komentira v vašem kanalu. Blokirate lahko tudi komentarje, ki vsebujejo določene besede.

Več varnostnih orodij