Kako vam pomagamo pri zaščiti računalnika in naprave pred zlonamernimi programi

Nekateri kriminalci vam želijo ukrasti podatke, na primer podrobnosti o bančnem računu in gesla za e-poštni račun ali spletne storitve, drugi pa poskušajo prevzeti nadzor nad vašo napravo – tabličnim ali drugim računalnikom ali telefonom.

Nato lahko uporabijo vašo napravo za iskanje drugih naprav, ki jih lahko nadzorujejo. Pogosto s celo vojsko računalnikov povzročajo nedosegljivost spletnih mest ali vdirajo v njihove varnostne sisteme.

Kriminalci najpogosteje prevzamejo nadzor nad računalnikom uporabnika tako, da vanj namestijo zlonamerno programsko opremo. Računalnik lahko sami zaščitite pred zlonamerno programsko opremo, vendar si tudi Google močno prizadeva, da bi vas zaščitil. Več sto strokovnjakov za varnost trdo dela, da bi zagotovili varnost vaših podatkov in naprav.

Skupni boj proti zlonamerni programski opremi

Tako kot Google v spletu išče spletna mesta z najboljšimi odgovori na vaša vprašanja, išče tudi spletna mesta, ki so videti škodljiva uporabnikom ali na katerih bi lahko bila škodljiva programska oprema. Vsak dan prepoznamo in označimo več kot 10.000 nevarnih spletnih mest ter v 14 milijonih rezultatov Iskanja Google in 300.000 prenosih prikažemo opozorila uporabnikom, da se na določenem spletnem mestu ali povezavi morda dogaja nekaj sumljivega.

Isto tehnologijo uporabljamo tudi za prepoznavanje sporočil v Gmailu, ki so škodljiva ali vsebujejo zlonamerno programsko opremo, in da vas opozorimo, če poskusite s spletnega mesta prenesti datoteko, ki je videti kot ton zvonjenja ali dokument PDF, vendar vsebuje prikrito kodo, ki lahko škoduje vašemu računalniku.

Googlovi inženirji so v Chrome vgradili dodatne obrambne mehanizme, ki pomagajo preprečiti namestitev zlonamerne programske opreme v računalnik in zmanjšajo njen vpliv nanj, tudi če obiščete stran z zlonamerno programsko opremo.

Pomoč pri posodabljanju

Kriminalci lahko dobijo dostop do vašega računalnika tudi tako, da v starih različicah programske opreme, nameščene v vaši napravi, poiščejo znane varnostne težave. Vedo, da številni uporabniki računalniške programske opreme ne posodabljajo redno na najnovejše različice z najboljšo varnostno zaščito. To ve tudi Google, zato smo Chrome zasnovali tako, da se pri vsakem zagonu samodejno posodobi na najnovejšo različico, tako da imate brez dodatnega dela vedno najnovejšo varnostno zaščito.

Chrome mora včasih, na primer za pravilen prikaz slik ali videoposnetkov, uporabljati drugo programsko opremo, ki jo imenujemo vtičnik. Kriminalci lahko prevzamejo nadzor nad vašim računalnikom tudi prek teh vtičnikov. Če Chrome zazna zastarel vtičnik z varnostno težavo, ga blokira, dokler ne namestite njegove najnovejše in najvarnejše različice, ter prikaže sporočilo, da je treba vtičnik posodobiti.

Pomoč pri zagotavljanju varnosti mobilnih naprav

Pametni telefoni z Googlovo programsko opremo Android so opremljeni s podobno zaščito, ki zmanjšuje nevarnost škode.

Android tudi zahteva, da vsaka aplikacija v trgovini Google Play navede, katere podatke v napravi želi zbirati ali dostopati do njih, da se lahko odločite, ali zaupate aplikaciji. Trgovino Google Play samodejno pregledujemo in blokiramo ter odstranjujemo škodljive aplikacije. V nekaterih telefonih s sistemom Android Googlova storitev za preverjanje aplikacij išče morebitne škodljive aplikacije ne glede na to, od kod jih nameščate. Če torej aplikacije nameščate iz neznanih virov, kot je splet ali trgovina z aplikacijami drugega ponudnika, ta brezplačna storitev zagotavlja še en sloj varnosti.