Osnove družinske varnosti

Starši lahko tukaj najdete nekaj kratkih predlogov za zagotavljanje varnosti družinskih članov v spletu.

  1. Z družinskimi člani se pogovarjajte o varnosti v spletu. Bodite jasni glede pravil in pričakovanj v povezavi s tehnologijo in glede posledic neprimerne uporabe. In predvsem poskrbite, da jim pri težkih odločitvah ne bo odveč vprašati za vaš nasvet. Tako se bodo družinski člani lažje podali v raziskovanje spleta in bodo vedeli, da se lahko z vprašanji obrnejo na vas.
  2. Tehnologijo uporabljajte skupaj. To je dober način učenja varnosti v spletu, obenem pa se lahko z družinskimi člani sproti pogovorite o varnostnih vprašanjih.
  3. Pogovarjajte se o spletnih storitvah in spletnih mestih. Z družinskimi člani se pogovarjajte o spletnih mestih, ki jih obiskujejo, in o primerni vsebini za posameznega družinskega člana.
  4. Zaščitite gesla. Družinskim članom povejte, kako nastaviti varna gesla v spletu. Opomnite jih, da gesel ne razkrivajo drugim, razen morda zaupanja vrednim odraslim, na primer staršem. Poskrbite tudi, da se bodo navadili odjaviti iz svojih spletnih računov, ko uporabljajo javne računalnike v šoli, kavarni ali knjižnici.
  5. Uporabite nastavitve zasebnosti in deljenja z drugimi. Veliko je spletnih mest, kjer lahko objavljate misli, fotografije, videoposnetke, posodobitve stanja in drugo. V številnih storitvah so na voljo nastavitve zasebnosti, s katerimi lahko pred objavo določite, kdo lahko vidi vsebino. Z družinskimi člani se pogovorite o tem, kaj je primerno objavljati javno in česa ne. Poskrbite, da bodo spoštovali zasebnost drugih, tako da ne bodo objavljali osebnih podatkov družinskih članov ali prijateljev in da v javno objavljeni vsebini ne bodo drugih označevali z imenom.
  6. Preverite starostne omejitve. Veliko spletnih storitev, vključno z Googlom, ima starostne omejitve, ki določajo, kdo lahko te storitve uporablja. Za Google Račun morate biti na primer dovolj stari, nekatere Googlove izdelke pa lahko uporabljajo samo starejši od 18 let. Preden otroku dovolite, da se prijavi za račun, vedno preverite pogoje uporabe spletnega mesta. Otrokom tudi jasno razložite svoja pravila glede spletnih mest in storitev, ki jih lahko uporabljajo.
  7. Naučite družinske člane odgovorno komunicirati. Dobro splošno pravilo je, da nečesa, česar ne bi povedali nekomu osebno, ne pišite v SMS, e-poštno sporočilo, neposredno sporočilo ali komentar na spletni strani nekoga drugega. Pogovarjajte se o tem, kako komunikacija v spletu vpliva na druge, in oblikujte družinske smernice o ustrezni komunikaciji.
  8. Pogovarjajte se z drugimi odraslimi. Pogovarjajte se s prijatelji, sorodniki, učitelji, inštruktorji in svetovalci. Drugi starši in strokovnjaki, ki delajo z otroki, so lahko dragocen vir informacij, na podlagi katerih se lahko odločite glede ustreznih smernic za svojo družino, zlasti če imate opravka s tehnologijo, ki je ne poznate.
  9. Zaščitite računalnik in identiteto. Uporabljajte protivirusno programsko opremo in jo redno posodabljajte, razen če uporabljate Chromebook, ki protivirusne programske opreme ne potrebuje. Z družinskimi člani se pogovorite o vrstah osebnih podatkov, kot je številka EMŠO, telefonska številka ali domači naslov, ki jih ni pametno objavljati v spletu. Družinskim članom povejte, naj ne sprejemajo ali odpirajo e-poštnih prilog od neznancev.
  10. Bodite ves čas na tekočem. Za varnost si je treba nenehno prizadevati – tehnologija se stalno spreminja, prav tako pa tudi potrebe družinskih članov. Zato poskrbite, da se boste o tem redno pogovarjali. Na novo postavite hišna pravila, preverite, kaj počnejo drugi družinski člani, in si redno vzemite čas za pogovor.

Varnostna orodja

Odkrijte 5 najbolj priljubljenih Googlovih funkcij za zagotavljanje varnosti družinskih članov v spletu.

Google Play

Uporaba nastavitev starševskega nadzora za filtriranje aplikacij glede na kategorijo vsebine

Z nastavitvami starševskega nadzora lahko omejite vsebino, ki jo je mogoče prenesti ali kupiti v Googlu Play. Tako lahko poiščete primerno vsebino zase in za družinske člane.

Več o tem

V napravi odprite aplikacijo Trgovina Play.

V zgornjem levem kotu se dotaknite ikone menija.

Dotaknite se »Nastavitve«.

Dotaknite se »Nastavitve starševskega nadzora«.

Vklopite nastavitve starševskega nadzora.

Ustvarite kodo PIN.

Dotaknite se »Aplikacije in igre«.

Izberite stopnjo zrelosti.

YouTube

Nastavitev filtra za preprečevanje prikaza neprimerne vsebine

Če ne želite, da se med brskanjem po YouTubu prikazuje vsebina za odrasle ali starostno omejena vsebina, se pomaknite na dno katere koli strani v YouTubu in omogočite Varni način. Z Varnim načinom je mogoče iz iskanja, sorodnih videoposnetkov, seznamov predvajanja, oddaj in filmov odstraniti sporno vsebino.

Več o tem

Pomaknite se na dno katere koli strani v YouTubu in v razdelku »Varnost« kliknite spustni meni.

Varni način omogočite ali onemogočite tako, da kliknete možnost za vklop oziroma izklop.

Če želite zakleniti to nastavitev, se prijavite v Google Račun.

Po prijavi lahko nastavitev zaklenete.

Chrome

Nadzirajte, kaj vaša družina vidi v spletu

Če želite nadzirati, katera spletna mesta lahko člani vaše družine obiščejo, lahko v Google Chromu uporabite možnost zaščitenih uporabnikov. Omogoča vam, da vidite strani, ki jih je uporabnik obiskal, in blokirate spletna mesta, za katera nočete, da bi jih uporabnik videl.

Več o tem

Če želite v Chromebooku nastaviti zaščitenega uporabnika, na glavnem zaslonu za prijavo kliknite »Dodaj uporabnika«.

Na desni strani zaslona izberite »Ustvarjanje zaščitenega uporabnika«.

Kliknite »Ustvari zaščitenega uporabnika«.

Prijavite se v račun, s katerim boste upravljali zaščitenega uporabnika, in kliknite »Naprej«.

Izberite uporabniško ime, geslo in sliko za zaščitenega uporabnika. Kliknite »Naprej«.

Android

Dovoljenje za dostop samo do odobrenih aplikacij in iger

Želite z drugimi deliti tablični računalnik, vendar ne želite z njimi deliti vseh svojih stvari? V tabličnih računalnikih s sistemom Android 4.3 in novejšim lahko ustvarite omejene profile, s katerimi drugim uporabnikom omejite dostop do funkcij in vsebine v tabličnem računalniku.

Več o tem

Če je tablični računalnik vaš, se dotaknite Nastavitve → Uporabniki → Dodaj uporabnika ali profil.

Dotaknite se »Omejen profil« → »Nov profil«, nato poimenujte profil.

S stikali za vklop/izklop in nastavitvami upravljajte dostop do funkcij, nastavitev in aplikacij.

Pritisnite gumb za vklop, da se vrnete na zaklenjen zaslon, nato se dotaknite ikone novega profila.

Ko je vse nastavljeno, je začetni zaslon prazen. Dotaknite se ikone za vse aplikacije, da začnete uporabljati novi profil.

Več varnostnih orodij