Kako je podjetje Autori temeljito spremenilo vzdrževanje cest na Finskem, z vsako sliko storitve Street View posebej

Kakovost cestnih površin, zastareli znaki ter neosvetljene ulice predstavljajo vsakodnevni izziv za voznike in občine po vsem svetu. Pri finskem podjetju za programsko opremo Autori, kjer razvijajo rešitve za vzdrževanje infrastrukture, pa so odkrili način za učinkovitejše zbiranje in analiziranje podatkov na ravni ulic s storitvijo Street View Google Zemljevidov.

40.000 km

fotografiranih

8 milijonov

objavljenih slik

50 milijonov

ogledov

podatki o cestah

20

projektov zajemanja podatkov o cestah

Izboljšanje upravljanja vzdrževanja cest na Finskem

Podjetje Autori, ki je bilo ustanovljeno leta 1988, ponuja rešitve vrste »programska oprema kot storitev« (Software as a Service oziroma SaaS) za urade za upravljanje cest, pogodbenike in neodvisne svetovalce za upravljanje stanj, načrtovanje dejanj in koordiniranje vzdrževalnih del na Finskem. Za spremljanje stanja cest po celotni državi je potrebnega veliko časa ter denarja, vendar so pri podjetju Autori tam, kjer drugi vidijo stroške, uspeli prepoznati in izkoristiti edinstveno priložnost. Na podlagi lastnih posnetkov v storitvi Street View in rešitve SaaS so ustvarili orodje za lažje upravljanje podatkov o infrastrukturi ter sprejemanje odločitev v zvezi z upravljanjem cest na Finskem.

Potreba po hitrosti in deljenju podatkov

Običajno si morajo upravitelji cest fizično ogledati vsako cesto, da ugotovijo, kakšna dela so potrebna na posamezni lokaciji. To pomeni, da morajo prevoziti na tisoče kilometrov in se neštetokrat ustaviti, da lahko zabeležijo opažanja. To ni samo škodljivo za okolje, ampak predstavlja tudi velik strošek, vključuje veliko različnih virov in zahteva izjemno veliko časa. Zato so se pri podjetju Autori zaradi potrebe po digitalizirani in okolju prijaznejši rešitvi odločili, da bodo razmišljali izven ustaljenih okvirjev. Street View je bila tako prva rešitev upodobitve na ravni ulic, ki jim je prišla na misel.

 

Vzdrževanje cest zahteva pogosto deljenje ogromne količine podatkov med številnimi različnimi strankami. Street View ima vsa potrebna orodja za lažje deljenje informacij med uporabniki – na voljo je vsem uporabnikom pametnih telefonov in ne zahteva prijave ali namestitve programske opreme. In čeprav smo storitev Street View že prej uporabljali za vzdrževanje cest, je največji izziv predstavljalo zagotavljanje ažurnih podatkov. Priložnost za rešitev te težave smo videli v tem, da bi integrirali Street View v našo programsko opremo za vzdrževanje cest.

Ari Immonen, vodja oddelka za svetovanje v zvezi z digitalizacijo pri podjetju Autori

 

Google Street View: Podjetje Autori kartira ceste na Finskem

Združitev spleta in fizičnega sveta za zagotavljanje varnosti na cestah

V začetku leta 2017 so pri podjetju Autori začeli fotografirati in nalagati 360-stopinjske posnetke državnih cest na Finskem tako, da so za objavljanje slik uporabili račun Google podjetja. Od takrat so obdelali 40.000 km državnih cest in naložili 8 milijonov slik, s čimer so upravljanje vzdrževanja cest preselili v splet. Ko so Street View integrirali s svojimi rešitvami SaaS, so uradom za ceste omogočili dostop do ažurnih informacij o cestah na daljavo.

Po zaslugi posnetkov, ki jih je podjetje Autori objavilo v storitvi Street View, je prijave o manjkajočih znakih, označbah ali luknjah na vozišču mogoče naložiti in označiti za ustrezne stranke, da jih preverijo kar iz pisarne prek nadzorne plošče podjetja Autori. Podjetje Autori s svojo prilagodljivo rešitvijo pogodbenikom omogoča tudi spremljanje in načrtovanje ustreznih vzdrževalnih del na enem mestu. Ko so vzdrževalna dela končana, delavci posnamejo in naložijo nove 360-stopinjske posnetke območja, da so podatki o cestah vedno ažurni. Tako inšpektorjem ni več treba fizično obiskati lokacij, kar državi prihrani čas in denar, poleg tega pa se zmanjšajo tudi izpusti toplogrednih plinov.

Temeljito spreminjanje varnosti na cesti za vse

S storitvijo Street View so pri podjetju Autori za finske upravljavce cest lahko izboljšali deljenje informacij in obveščenost glede različnih situacij, kar je posledično pomagalo zmanjšati stroške ter povečati učinkovitost. Pri podjetju Autori so tako prepoznali pozitiven vpliv, ki bi ga ta način lahko imel na globalni ravni, zato zdaj razvijajo standardiziran model za zbiranje in deljenje podatkov o cestah v prihodnosti. Lokalnemu prebivalstvu so tudi pomagali zmanjšati ogljični odtis, saj so fotografirali 1000 km poti za kolesarje in pešce. Ljudje lahko zdaj dostopajo do ažurnih podatkov in krajše razdalje prepotujejo na okolju bolj prijazen način. Poleg tega se bodo to poletje spet podali na ceste in na Finskem obdelali še 15.000 km, s čimer bodo fotografirali ter v storitvi Street View objavili že skoraj polovico državnih cest.

Uspeh podjetja Autori je samo en primer med številnimi edinstvenimi načini, kako podjetja uporabljajo Street View pri reševanju zapletenih problemov. To je več kot samo orodje za dodajanje fotografij na zemljevide, z njim pa bi lahko tudi vaše podjetje pridobilo neizmerne koristi. Ali ste pripravljeni zapisati svojo zgodbo o uspehu s storitvijo Street View?

Objavite svoje posnetke Street View