Odpiranje budistične kraljevine svetu s storitvijo Street View

Butan se je zaradi svojega položaja v Himalaji od nekdaj ponašal s številnimi gorskimi prelazi, bujnimi dolinami in mirnimi rekami. Zato je butanska vlada združila moči s storitvijo Street View v okviru dvanajstmesečne pobude, da bi svetu predstavila te skrite zaklade ter obenem okrepila turizem v Butanu in družbenogospodarski razvoj države.

Po več ovirah v zvezi z odobritvami in pridobitvi dovoljenj za snemanje je lahko butanska turistična organizacija ob tehnični podpori, ki jo je zagotovil Google Singapore, maja 2020 začela ta projekt. Google Street View je zagotovil podporo v obliki dveh kamer Ricoh Theta V, ene kamere Insta360 Pro, osebnih usposabljanj in rednih srečanj za odpravljanje težav za njihovo nemoteno delovanje.

2625,86 km

fotografiranih

2.398.285

objavljenih slik

7,4 milijona

ogledov

Digitalno kartiranje butanskih lepot

Pred pobudo storitve Street View v Butanu niso imeli tehničnega znanja ali opreme za povezovanje s potencialnimi obiskovalci, zaradi česar so turisti težko načrtovali potovanja. Zdaj lahko kdor koli – od budističnih romarjev do potencialnih obiskovalcev – virtualno odkriva samostanske trdnjave Thimphuja in neokrnjene vasice Punakhe.

To predstavlja mejnik v vladinih načrtih za odpiranje svetu, pa tudi korak naprej na poti digitalne preobrazbe Butana v družbo, podprto z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami.

Butanske uhojene poti

Pametno pomikanje po pogledih v storitvi Street View je na enem mestu povezalo turiste z vsega sveta, popotnikom pa dalo svobodo izbire in gibanja. Z dostopom do sprotnih 360-stopinjskih posnetkov ter virtualnih predstavitev razmer na butanskih tleh lahko obiskovalci vedo, kaj pričakovati na potovanju, in v skladu s tem raziskujejo.

 

Butanska različica Googla Street View je pomagala državi in posameznikom po vsem svetu. Uporabljajo jo lahko geodeti, podjetja, državni organi, izobraževalne ustanove in drugi za izboljšanje svojih storitev.

Dorji Dhradhul, generalni direktor turistične organizacije Butana

 

S 500 novimi podjetji, dodanimi v Street View, in 4000 posodobitvami zemljevidov Butana so koristi pridobili tudi prebivalci – vse od sprotnih posodobitev prometnih informacij ter predlogov poti do večje izpostavljenosti lokalnih podjetij.

Ustvarjalci zemljevidov Google Street View nameščajo kamero na avtomobil v Butanu

Boljši posnetki Street View

Vladina pobuda za uporabo storitve Street View se je poleg tega, da je državo odprla svetu, izkazala za zelo koristno tudi pri načrtovanju razvojnih projektov. Snemanje terena, ki je bil stoletja skrit, predstavlja začetek izvajanja butanske strategije za ohranjanje dediščine. Na podlagi podatkov storitve Street View lahko v državi preučijo stanje cest in jih po potrebi izboljšajo.

Butan odkriva vse več raziskovalcev. Ker je bilo na ozemlju 38.394 km² zajetih samo dvajset mest, zemljevide pa bo treba po načrtih redno posodabljati v skladu z razvojem nove infrastrukture, se je ta pobuda s storitvijo Street View šele dobro začela.

Street View povezuje male svetove v veliko zgodbo. Predstavitev skritih zakladov prek prostorskih posnetkov lahko korenito spremeni usmeritev države in igra ključno vlogo v njenem razvoju.

Objavite svoje posnetke Street View